Gulasz z warzywami

Powoli zbliża się wiosna, w ruch pójdą sałatki, lekkie dania, mięsa i warzywa grillowane, lody, sorbety oraz letnie desery. Jednak pogoda przeplata się u nas od letniego słońca, po opady śniegu. Codziennie rano inna pogoda. Oby do świąt się unormowało. Czas powoli pożegnać się z zimowymi kurtkami, nartami, deskami, łyżwami. Pora wyciągnąć piłki, rolki, rowery...
I też tak na pożegnanie tej zimy, mam dla Was gulasz z warzywami. Danie jednogarnkowe, spokojnie można przygotować dzień wcześniej. 

Składniki:
- 0,5 mięsa gulaszowego (u mnie z łopatki)
- 250 g pieczarek - najlepiej małe
- 2 duże marchewki 
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku 
- 2 łyżki oleju 
- natka pietruszki 
- przecier pomidorowy - u mnie domowy 


Przepis:
Mięso pokroić na małe kawałki (wielkość zależy kto jakie lubi). Pieczarki umyć, przekroić na 4 ćwiartki. Marchewki obrać, pokroić z średniej grubości plasterki. Cebule obrać i pokroić w piórka, czosnek i natkę posiekać. Na rozgrzany olej, wrzucić cebulę i czosnek - przyrumienić. Dodać pokrojone pieczarki. Kiedy pieczarki odparują dodać mięso i całość dusić ok. 25 min.( można podlać odrobiną wody). Po tym czasie dodać marchewkę, natkę i przecier pomidorowy. Dusić do momentu, aż mięso i warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane (można podlać wodą, zależy czy mamy przecier gęsty czy nie). Całość doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać świeżą natką pietruszki. Podawać z pieczywem. 



Smacznego. 

1 komentarz: