Kaszuby - relacja z wakacji

W tym roku padło na Kaszuby... pierwszy raz w tym miejscu, jest pięknie... cudownie, cisza, spokój, jeziorko, las. Więc czego chcieć więcej. Odpoczywamy w pełni, korzystamy z pięknej pogody, smakujemy potraw tradycyjnych .Dlatego post nie będzie kulinarny ale czysto wakacyjny,  co się u nas dzieje, co już zobaczyliśmy a co jeszcze mamy w planach.

Od razu pierwszego dnia przywitały nas bociany...


Potem było przywitanie z Jeziorkiem i obiad - oczywiście dania tradycyjne, które Nam bardzo zasmakowały. 



Jesteśmy fanami zbierania magnesów na lodówkę, więc takowe musiały dołączyć do Naszej kolekcji i były jednocześnie pierwszymi pamiątkami z tych wakacji. 


Odwiedziliśmy też zoo, inne niż tradycyjne , bo egzotyczne. A, że zwierzęta kochamy w każdej postaci, bardzo Nam się podobało. 


Nawet nasza Fiona  miał okazję poznawać nowe zwierzątka. 


Trafiliśmy też na święto sękacza, gdzie mogliśmy zobaczyć jak się go robi "od podstaw". Potem była degustacja i całego zabraliśmy do popołudniowej kawy. 


Moje chłopaki bez "korków" i piłki nigdzie się nie ruszają, więc ruch w pełni zagwarantowany.


Bo być na wakacjach i nie zagrać w cymbergaja...? ;)


Zabawy w wodzie też były, "trochę" wody a tyle radości... 


Był Malbork, są łuki, strzały, proce, jest zabawa... 


Nawet w zamku było coś dla mnie, kuchnia , ogromny stół, pełne wyposażenie. Cudo. Zaprosić gości i nie martwić się gdzie ich posadzić - bezcenne.



Nawet wieczorami humory Nas nie opuszczają. 


Był też Gdańsk i spacer. I ważne spotkanie, ale na to będzie oddzielny post. 


Wycieczka do Westerplatte, obowiązkowa. 


Na koniec dnia odwiedziliśmy morze. Jak zawsze bezcenny widok. 


 Czas spędzamy intensywnie, wesoło z uśmiechem na buzi. Pełen relaks, luz... O tym jak spędzamy kolejne dni będzie wkrótce. 

1 komentarze:

Letnie ciasto z owocami

Z takimi słodkościami jechaliśmy w niedzielę na imieniny do teściowej. Szybkie, smaczne ciasto, i pasują do tego każde owoce. U nas były z malinkami, posypane migdałami. Pychotka. 

Składniki:
-100 g masła
- 2/3 szklanki cukru 
- 1 duże jajko
- pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego 
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 kg owoców - u nas maliny 
- płatki migdałów 


Przepis:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia przesiać. Masło z cukrem utrzeć na lekką puszystą masę. Dodać jajko i ekstrakt - dalej ucierając. Na przemian do utartej masy dodawać składniki suche i śmietanę (najlepiej w trzech turach). Wymieszać tylko do połączenia składników. 

Formę do pieczenia wysmarować lub wyłożyć papierem. Użyłam formy o średnicy 20 cm. (można użyć większej, wtedy ciasto będzie niższe). Gęste ciasto wlać do formy. Na górę ułożyć owoce, maliny układałam jedna obok drugiej, lekko dociskając. Całość posypać płatkami migdałowymi. 
Piec przez 45-5 min. (do suchego patyczka) w temp. 180 st. 

Smacznego. 
źródło: Mojewypieki z małymi zmianami 

4 komentarze:

Agrest na zimę

Takich słoiczków robię parę na zimę. Z agrestu który rośnie u nas na ogródku. Szkoda mi go przerabiać na soki, dużo tego nie ma, ale zawsze coś na zimę będzie. Ten wykorzystujemy do ciasta, soczek wypijamy z wodą. Idealny na gorączkę, kiedy to w zimie złapie nas przeziębienie, wtedy witamin nigdy za mało. 

Cukier, wodę dodajemy w zależności od tego ile mamy agrestu. 

Składniki:
- agrest
- cukier
- woda 

Przepis:
Agrest umyć, usunąć ogonki. Słoiki dokładnie umyć, wyparzyć. Do każdego słoika do 3/4 wysokości wsypać agrest. Dodać ok. 4 łyżek cukru. Zalać ciepłą wodą. Zakręcić. Pasteryzować ok 15 min. od zagotowania. Odwrócić do góry dnem. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. 

Smacznego. 
źródło: własne 

0 komentarze:

Syrop truskawkowy z cynamonem

Sezon truskawkowy powoli się kończy, więc to ostatni syrop truskawkowy w tym roku, jaki zrobiłam. Przepis na bazie syropu truskawkowego z anyżem, tylko zamiast anyżu dałam cynamon. 


Składniki:
- 500 ml wody
- 1,5 kg truskawek już umytych i obranych z szypułek
- 1 kg cukru
- 3 całe kawałki cynamonu

Przepis:
Do dużego garnka wrzucić truskawki, zalać wodą. Gotować ok. 20 min. Po tym czasie odcedzić na sicie, wystudzić. Ponownie postawić na kuchence, zagotować, dodać cynamon. Wystudzić
i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Rano wyłowić cynamon, dodać cukier i zagotować aż syrop zacznie gęstnieć. Butelki umyć, wyparzyć. Gorący syrop zlać do butelek, zakręcić, odstawić do góry dnem.


Smacznego.
źródło: własne

0 komentarze:

Owocowy tort

Taki owocowy torcik, króluje u Nas w tym roku. Zmieniamy tylko owoce na akurat dostępne. Szybki, smaczny, idealny na każdy dzień czy weekend. A powstał z połączenia dwóch przepisów, które już są na blogu. Biszkopt + deser owocowy .

- biszkopt -  tutaj (pomijamy tutaj jabłka, które są w pierwotnym przepisie)
- deser owocowy - tutaj ( przepis ten sam tylko owoce można zmieniać)




Torcik udekorować wg uznania, najlepiej owocami. Podawać schłodzony w upalny dzień. Wyśmienity, idealny, owocowy.

Smacznego.
źródło: własne


3 komentarze:

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Wędzony kurczak, cudo, zarówno na ciepło jak i na zimno. Jest taki pyszny, że możemy pochłonąć całego przy jednym posiłku. Takie kurczaki robi tata, i ostatnio w prezencie dostaliśmy dwa. Jeden z nich został "przerobiony" na wakacyjną sałatkę, trochę zdrowia, trochę lata i trochę mięsa, bo chłopaki to mięsożerne są ;)

Składniki na dwie duże porcje:
- max sałat - dałam sałatę karbowaną, rukolę, sałatę czerwoną, roszponkę 
- cukinia
- 2 pomidory 
- 1 duży ogórek 
- starty ser najlepiej parmezan 
- puszka kukurydzy 
- zielona cebulka 
- ćwiartka arbuza 
- oliwa z oliwek - może być smakowa 
- pół wędzonego kurczaka 


Przepis:
Kurczaka obrać, większe kawałki mięsa pokroić. Sałatę umyć. Kukurydzę odcedzić. Pomidora i ogórka pokroić w większą kostkę. Ser zetrzeć na grubych oczkach. Cebulkę dymkę posiekać. Cukinię zetrzeć na cienkie paski, najlepiej obieraczką do warzyw. Arbuza pokroić na trójkąty.

Na talerzu ułożyć cienkie plasterki cukinii. Dookoła sałatę. Na to pomidory, ogórek, kukurydza, kurczaka. Całość posypać cebulką dymką i startym serem. Polać oliwą. Podawać z zimnym arbuzem do przegryzania. 


Smacznego. 
źródło: własne

4 komentarze: