Agrest na zimę

Takich słoiczków robię parę na zimę. Z agrestu który rośnie u nas na ogródku. Szkoda mi go przerabiać na soki, dużo tego nie ma, ale zawsze coś na zimę będzie. Ten wykorzystujemy do ciasta, soczek wypijamy z wodą. Idealny na gorączkę, kiedy to w zimie złapie nas przeziębienie, wtedy witamin nigdy za mało. 

Cukier, wodę dodajemy w zależności od tego ile mamy agrestu. 

Składniki:
- agrest
- cukier
- woda 

Przepis:
Agrest umyć, usunąć ogonki. Słoiki dokładnie umyć, wyparzyć. Do każdego słoika do 3/4 wysokości wsypać agrest. Dodać ok. 4 łyżek cukru. Zalać ciepłą wodą. Zakręcić. Pasteryzować ok 15 min. od zagotowania. Odwrócić do góry dnem. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. 

Smacznego. 
źródło: własne 

0 komentarze: