Dżem śliwkowo - figowy

Takie cudo króluje u nas w tym roku wśród dżemów. Figi i śliwki, połączenie idealne. Na słodko, czy z serkiem, wprost idealne. Śliwki jeszcze są, figi też, wiec róbcie, a nie pożałujecie...


Składniki:
- 1,5 kg śliwek
- 5 fig 
- 2 szklanki cukru 
- sok z 1 cytryny 

Przepis: 
Śliwki wypestkować. Figi i śliwki pokroić na ćwiartki. Do garnka o grubym dnie włożyć śliwki oraz cukier. Zostawić na 2 godz. bądź w lodówce max. na jedną noc. Po tym czasie dodać sok z cytryny i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 min. Dodać pokrojone w ćwiartki figi, i ponownie gotować ok. 15 min. Często mieszać, aby masa się nie przypaliła. Niektóre figi się rozgotują, inne zostaną w całości, co ładnie smakuje i pięknie wygląda. Gotową masę nakładać do słoików, pasteryzować 10 min. we wrzącej wodzie. Najlepiej podawać z grzanką z kozim serem. Pychotka. 


Smacznego. 
źródło: własne 

4 komentarze: