Czekoladowiec z morelami

Hmm, ciasto po którym nie został nawet kawałek. Pyszne czekoladowe, możliwe do upieczenia z większością dostępnych sezonowych owoców. U nas padło na morele, bo akurat taki sezon. Udekorowany czerwonymi kuleczkami z naszego ogrodu, pięknie się prezentowały na naszym stole. 


Składniki:
- 150 g. gorzkiej czekolady 
- 4 jajka 
- 150 g. miękkiego masła
- 100 g. cukru 
- 6 łyżek mąki 
- szczypta soli
- ok 15 szt. moreli lub innych owoców 
- masło i mąka do formy 

Przepis:
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. Formę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Morele wypestkować, przekroić na ćwiartki. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Białka jajek oddzielić od żółtek. Masło ubić z połową cukru na puszystą pianę, wlać roztopioną czekoladę i żółtka wymieszane ze szczyptą soli. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Jedną trzecią piany dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać, dodać przesianą mąkę i pozostała pianę - całość delikatnie wymieszać. Masę przelać do formy, dodać morele, tak aby były przykryte ciastem. Piec ok. 45 min. Wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem lub udekorować owocami. 


Smacznego.
źródło: MojeGotowanie 

4 komentarze: