Sernik z prażonymi migdałami

W tegoroczne Święta będzie sernikowo. Ten z prażonymi migdałami oraz sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami. Obydwa przepisy nowe, warte wypróbowania. Przepis na sernik lekko migdałowy z malinami znalazłam tutaj, jednak trochę go zmodyfikowałam. Sami zobaczcie... u mnie powstał szybki sernik z prażonymi migdałami. 

Składniki:
- 5 jajek
- 200 g cukru 
- 1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie
- 100 ml śmietanki 30% lub 36%
- aromat migdałowy 
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka maki ziemniaczanej 
- 1 op. płatków migdałów - uprażonych na suchej patelni 


Przepis:
Jajka roztrzepać z cukrem. W misce miksera umieścić twaróg, śmietanę, jajka z cukrem, aromat. Dodać przesiane mąki. Całość zmiksować do połączenia składników. Wylać bezpośrednio do formy. Posypać uprażonymi płatkami migdałów. Piec w temp. 160 st. przez ok. 1 godzi. i 15 min. Schłodzić. Udekorować np. truskawkami. 

Smacznego. 

1 komentarz:

  1. O mniam, wygląda cudnie :) Musiał smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń