Ciasto biszkoptowe wg Nigelli

Sama nie wiem jak to ciasto - babkę nazwać. Oryginalny tytuł to "Ciasto biszkoptowe mojej teściowej". To po prostu, szybkie, proste ciasto pieczone w keksówce z dużą ilością posypki cukrowej. U nas zajadana kromka po kromce, jeszcze ciepła, smarowana masłem, dżemem, powidłami czy kremem czekoladowym. W sam raz na Święta, w sam raz na piknik. 


Składniki:
- 240 g miękkiego masła
- 200 g drobnego cukru + trochę do oprószenia 
- otarta skórka i sok z jednej cytryny
- 3 duże jajka
- 300 g mąki pszennej (w oryginalnym przepisie 210 g mąki ze środkiem spulchniającym + 90 g mąki pszennej)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

Przepis:
Piekarnik rozgrzać do temp. 170 st. Keksówkę wysmarować lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i skórką z cytryny. Ucierając dodawać po jednym jajku i jednej łyżce mąki. Delikatnie wmieszać resztę mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać sok z cytryny. Przełożyć do keksówki. Całość oprószyć cukrem (ok. 3 łyżki). Piec ok. 1 godziny (do suchego potyczka). Po upieczeniu, formę postawić na metalowej kratce do ostygnięcia.


Smacznego. 
źródło: "Jak być domową boginią" - Nigella Lawson 

3 komentarze: