Żytni chleb radzieckiego żołnierza

Wspólnie z Innymi blogerkami i blogerami, postanowiliśmy rozpocząć styczniową piekarnię od chleba żytniego - radzieckiego żołnierza. Muszę przyznać, że pierwszy raz robiłam ciasto zakwaszone, ale jestem dumna, bo kolejny raz nauczyłam się czegoś nowego. Zapraszam do oglądnięcia innych blogów, bo pięknie nam się to upiekło w tym Nowym 2014 Roku ;) A razem ze mną piekły:


Składniki:
- 375 g ciasta zakwaszonego po 3 fazie z mąki żytniej razowej 
- 450 g mąki żytniej razowej 
- 15 g soli
- 330 ml bardzo ciepłej wody

Przepis:
W wodzie dokładnie rozpuścić sól. Dodać zakwas i dobrze wymieszać - użyłam miksera. Do zaczynu dodać mąkę i całość szybko wyrobić. Konsystencja będzie gęsta. Zostawić do fermentacji na ok. 2 godz. Keksówkę wysmarować odrobiną oliwy, wysypać płatkami lub mąką. Ciasto przelać do formy, posmarować po górze oliwą - dodatkowo posypałam czarnuszką. Przykryć folią i zostawić do podwojenia objętości na ok. 30 min. Piekarnik rozgrzać do temp. 260 st. Przez pierwsze 15 min. piec w temp. 260 st, potem kolejne 40-45 w temp. 200 st. Po wyjęciu z pieca skropić wodą. Jak każdy chleb żytni najlepiej kroić następnego dnia.


Metoda trójfazowa zakwaszenia ciasta:
1 etap - 2 łyzki zakwasu + 100 g mąki + 100 g wody ( temp. 24-26 st. na 5-6 godz.)
Całość mieszamy i odstawiamy do przefermentowania w dość ciepłym miejscu na 5-6 godz. 
2 etap - mieszanina j.w. + 100 g mąki + 9- g wody (temp. 26-27 st. na 8-12 godz.)
Do mieszaniny dodajemy mąkę i wodę. Zostawiamy na dłuższy okres czasu 8-12 godz.
3 etap - ciasto j.w. + 80 g mąki + 100 g wody (temp. 28-30 st. na 3-4 godz.)
Ciasto powinno urosnąć 2-4 razy. 

Ciasto zakwaszone jest gotowe gdy:
- powierzchnia jest lekko wklęsła, czyli ciasto podniosło się wyraźnie do góry ale jeszcze do końca nie opadło
- galaretowane wnętrze i powierzchnia odrobinę popękana 
- zapach kwaskowaty, lekko alkoholowy, ale przyjemny

Smacznego. 


31 komentarzy:

  1. Piękny razowiec
    Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały chlebek i te kromeczki, idealne:-). Dziękuję za wspólne pieczenie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Te chlebuś wygląda rewelacyjnie,wyobrażam sobie jego smak:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie zaprezentowany! Dziękuję za wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za wspólne pieczenie pysznego chleba.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja przy każdym kolejnym pieczeniu uczę się czegoś nowego. I to jest super! :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak to mówią człowiek uczy się przez całe życie i to jest piękne ;)

      Usuń
  7. wspaniały wypiek :)

    Dziękuję za wspólne pieczenie i super zabawę! :)
    Pozdrawiam chlebowo!

    OdpowiedzUsuń
  8. pięknie chlebek upieczony :) dla mnie również zakwaszanie ciasta to coś nowego :) dziękuję za wspólne chwile przy piekarniku!

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie Ci wyrósł i pieknie go upiekłaś. Skórka chlebowa na zdjęciach po prostu chrupie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny bochenek Dusiu!
    Wspaniale pokazany.
    Dziekuję za chlebowy wspólny czas.

    OdpowiedzUsuń
  11. Udany mamy początek w chlebowej piekarni i oby taki cały rok pozostał. Piękny chlebek:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dorotko, piękny chlebek Ci wyszedł ! Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Powiem Ci, że ja też dumę poczułam gdy udało mi się upiec ten chleb :) Tak z wielką niepewnością do tego przepisu podchodziłam, ale dzięki wskazówkom innych Piekarzy i Piekarek nowe doświadczenie zdobyłyśmy :)
    Pięknie się Twój chleb prezentuje. Wspaniałe kolorów kontrasty na zdjęciu.
    Pozdrawiam serdecznie. Niech się nam jeszcze wiele chlebów upiecze :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniale wygląda z czarnuszką! Dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Sliczny chlebek ci wyszedl! A te nasionka to czarnuszka? Dziekuje za wspone pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak tak to czarnuszka ;) idealnie sprawdzają się przy domowym wypieku ;)

      Usuń
  16. Rewelacyjny chlebek.Dziękuję za wspólnie spędzony czas ;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo miło było piec wspólnie ! Piękny debiut, piękny chleb.
    Pozdrawiam serecznie !

    OdpowiedzUsuń
  18. również wszystkim dziękuję za wspólny czas i do nastepnego razu ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Piękny chleb , dziękuję za wspólna przyjemność pieczenia, pozdrawiam serdecznie M.

    OdpowiedzUsuń
  20. Piekny bochenek! Uwielbiam czarnuszkę..:)! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  21. Piękny bochenek z moją ulubioną czarnuszką :)! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  22. Dopisuję się do pochwały pięknego bochenka i dodatku czarnuszki. Pozdrawiam i do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  23. Śliczny chlebek i jak pięknie przybrany ziarenkami :)
    Do następnego!!!

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja za każdym razem uczę się czegoś nowego
    i bardzo lubię to nasze wspólne pieczenie.
    A Twój bochenek jest wyjątkowo urodziwy:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda bardzo apetycznie:) Czarnuszka super do niego pasuje.

    OdpowiedzUsuń
  26. Razowiec jak się patrzy, ślicznie przyozdobiony:) Dziękuję za wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
  27. Przepiękny bochenek:) .... czarnuszka ślicznie isę na nim prezentuje:). Pozdrawiam i dziękuję za wspólne chwile w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń