Tarta jabłkowo - śliwkowa na spodzie z ciasta francuskiego

Są takie chwile w kuchni, że brakło podstawowego składnika ;) Piekłam, piekłam, piekłam i zabrakło mąki. A śliwki i prażone jabłka czekały na wykorzystanie. I tak powstała tarta na spodzie z ciasta francuskiego. Szybka, prosta, fajny pomysł na coś szybkiego i słodkiego do kawy. 


Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego 
- 0,5 kg śliwek 
- cukier
- cynamon 
- 1 jajko 

Przepis:
Formę do tarty (użyłam ceramiczną) delikatnie wysmarować margaryną. Rozłożyć płat ciasta francuskiego, odcinając boki. Wyłożyć mus z prażonych jabłek. Na górę poukładać pokrojone w półplasterki śliwki. Całość posypać cukrem i łyżeczką cynamonu. Górę dowolnie udekorować z pozostałego ciasta francuskiego (u mnie kratka) i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. ok. 180 st. przez 25 - 30 min. 


Smacznego. 
źródło: własne

Akcja:

Jabłko z cynamonem

3 komentarze:

  1. Tak myślę ale chyba jeszcze nie łączyłam jabłka i śliwki (nie liczę dżemu ;)), ta tarta musiała wyjść pyszna ! No i wierzch idealny :) !

    OdpowiedzUsuń