Magiczny kompot na zimę lub na święta

Ten kompot zyskuje magiczny smak, przez dodanie goździków i cynamonu. Idealny na świąteczny obiad, trzeba poczuć ten smak. Polecam zrobić go teraz kiedy mamy sezon na śliwki, schować głęboko i wyciągnąć na rodzinny obiad. Gwarantuję, że wszyscy będą zachwyceni.


Składniki:
- 1 kg śliwek
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- kilka goździków
- laska cynamonu

Przepis:
Śliwki umyć. Owoce ponakłuwać, by nie pękały - włożyć do słoików. Z wody, cukru, cynamonu i goździków ugotować zalewę. Gorącą zalewać śliwki. Zakręcić i pasteryzować ok.20 min.

Smacznego.
źródło: własne



8 komentarzy:

  1. Co do smaku, to pewnie przepyszny :) a mi się podoba Twój pomysł na dekorację słoiczków, dzięki czemu wyglądają stylowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł zachęcający;) Ja śliweczki wykorzystałam właśnie do placuszka drożdżowego;p Faktycznie słoiczki wyglądają stylowo;)
    http://zapiski-okularnicy.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. placek drożdżowy nasz ulubiony ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliwkowy z cynamonem-pełnia szczęścia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Planuję zrobić te śliweczki,mam tylko pytanie ile wody do zalewy?

    OdpowiedzUsuń