Ciasto drożdżowe - bez wyrabiania

Idealny przepis na szybkie ciasto drożdżowe, bez zagniatania. Nie znałam wcześniej takiego przepisu. Wsypałam wszytko do miski, przykryłam ściereczką, a w międzyczasie "ogarnęłam" dom. Skończyłam sprzątać, ciasto wymieszałam, ułożyłam owoce i siup do piekarnika. Zapach unoszący się po całym domu zwiastował nadchodzącą jesień - śliwki + cynamon. Idealne połączenie...


Składniki:
- 175 g cukru 
- 50 g świeżych drożdży 
- 3 jajka
- 150 ml letniego mleka
- 200 ml oleju 
- 310 g mąki pszennej
- cynamon 
- 1 kg śliwek lub dowolnych owoców - śliwki wypestkowane, pokrojone na ćwiartki


Przepis:
Do miski wsypać cukier, dodać pokruszone drożdże i roztrzepane jajka. Zalać letnim mlekiem i olejem. Całość posypać mąką. Przykryć ściereczka i zostawić na godzinę. 
Po godzinie nagrzać piekarnik do 180 st.. Powstałe ciasto dokładnie wymieszać, będzie lejące. Tortownicę lub inną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta, ułożyć owoce, wlać resztę ciasta i znowu owoce. Oprószyć całość cynamonem. Piec około 50 min. w temp. 180 st. 

Smacznego. 

11 komentarzy:

  1. też mam przepis na takie drożdżowe, ręka odpada przy wyrabianiu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem chętna na ten przepis,ciasto wygląda przesmacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wlasnie robie to pieknie wygladajace ciasto i mam nadzieje ze mi wyjdzie i bedzie smaczne..wreszcie ciasto ktore nie trzeba wyrabiac..dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam,mam pytanie czy wyjąć ciasto po upieczeniu,czy zostawić w piekarniku do ostygnięcia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyciągnęłam z blaszki na kratkę do studzenia ;)

      Usuń
  5. Jak wam wyszlo to ciasto??czy skladniki w garnku nalezy wymieszać? na dnie garnka zostal sam cukier ??jak to w koncu jest

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, zmodyfikowałam ten cudowny przepis, dodając drożdźe suche (bo nie miałam świeżych). Wyszło rewelacyjnie! Dziękuję za przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. robię już trzeci raz i zawsze wychodzi.

    OdpowiedzUsuń