Syrop porzeczkowy

Tyle przetworów powstaje każdego dnia, a ja nie mam tak dużo czasu jakbym chciała, żeby to wszystko spisać i Wam pokazać. W tamtym roku robiłam tylko soki z owoców, w tym eksperymentuję z syropami. Bazując na syropie truskawkowym, powstał syrop z czerwonej porzeczki.


Składniki:
- 500 ml wody
- 2 kg czerwonej porzeczki
- 1 -1,5 kg cukru

Przepis. 
Do garnka o grubym dnie wsypać umyte owoce, zalać wodą, zagotować. Gotować ok. 30 - 40 min. Całość odcedzić na sicie.Ponownie zagotować, dodać cukier. Całość gotować, aż syrop zacznie gęstnieć. Najpierw dać 1 kg cukru, dosłodzić w razie potrzeby. Zależy to od tego, jakie kwaskowate są porzeczki. Gorący syrop przelać do czystych, wyparzonych słoików. Zakręcić i odstawić do góry dnem. Wystudzić.


Smacznego. 
źródło: własne 

Akcja:

2 komentarze:

  1. Ale zapełniasz spiżarnię pysznościami:)Czyżby zapowiadali ostrą zimę haha?

    OdpowiedzUsuń
  2. oj tak ;) muszę mieć takie słodkości jak mnie odwiedzisz ;)

    OdpowiedzUsuń