Pierwszy raz w tym roku robiłam kiszone warzywa. Zawsze gościły na naszym stole kiszone ogórki, a nie pomidorki czy cukinia. Przepis znalazłam u Kasi na blogu i od razu mnie zaciekawił, nie wiem jak będą smakować, ale wydaje mi się, że pysznie... o tym Was poinformuję, jak otworzymy pierwszy słoik ;)
Składniki:
- młode ogórki
- małe cukinie
- pomidorki koktajlowe
- woda
- sól kamienna
- chrzan
- czosnek
- gałązki kopru
Przepis:
Zalewa: na 1 litr wody 1 czubata łyżka soli kamiennej - mieszamy w dzbanku do rozpuszczenia soli.
Na 1 litrowy słoik potrzeba : ok. 5 cm kawałek chrzanu, 3 ząbki czosnku, 2 gałązki kopru, 1 gałązka świeżego estragonu.
Czosnek i chrzan obieramy. Cukinie kroimy na 0,5 cm talarki. Do wysokiego słoja wrzucamy gałązki kopru, estragonu, czosnek i chrzan. Układamy warstwowo warzywa - ogórki, pomidorki i cukinie. Zalewamy przygotowaną zalewą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na parę dni. Potem wynosimy do piwnicy lub śpiżarni.
Smacznego.
źródło: Kasia - gotuje
Smacznego.
źródło: Kasia - gotuje
Kolejna pysznosc do spizarni:)
OdpowiedzUsuńoj tak, w tym roku robiłam je pierwszy raz ;)
Usuń