Wieprzowina duszona w winie z warzywami, podawana z ryżem

Ten obiad to tylko już wspomnienie, tak smakował, że szybko zniknął z talerzy. Wrzucamy wszystko do jednego garnka - woka i możemy spokojnie pić kawę, a obiad sam się będzie robił.


Składniki:
- 0,5 kg wieprzowiny - pokrojonej w kostkę (jak na gulasz)
- 3 małe marchewki
- 2 małe cebule
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- pół butelki białego wytrawnego wina
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
- ryż


Przepis:
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oliwy. Dodać mięso, smażyć aż się zrumieni. Podlać szklanką wody (lub więcej). Dusić ok. 30 min. Po tym czasie wlać wino i dusić kolejne 30 min. (w razie potrzeby dolać wody). Mięso musi być miękkie. Na sam koniec dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i cukinię oraz paprykę. Doprawić solą i pieprzem. Posypać świeżą natką pietruszki. Całość podawać z ugotowanym ryżem. 


Smacznego.
źródło: własne

2 komentarze: