Dżem truskawkowy

Taki zwyczajny a jaki pyszny... Truskawki, cukier i cierpliwość podczas gotowania daje efekt w postaci pysznego dżemu. Bez sztucznych konserwantów, bez cukru żelującego, do którego po prostu nie jestem przekonana. Wyszły 3 małe słoiczki, ale jestem zadowolona, bo wiem co w tych słoiczkach jest ;)


Składniki:
- 1 kg truskawek
- 400 g cukru


Przepis. 
Truskawki obieramy z szypułek, myjemy. Przekrawamy na pół. Do garnka wlewamy 2 łyżki wody, wrzucamy truskawki i cukier. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 3 godziny, aż woda odparuje, a dżem zrobi się gęsty. Polecam gotować przez 2-3 dni, np. po 1 godz. Po otrzymaniu odpowiedniej konsystencji dżemu, przekładamy go do czystych, wyparzonych słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Już ich nie pasteryzuję.

Smacznego.
źródło: własne


wpis dodaję do akcji:

1 komentarz: