Włoski chlebek na zakwasie

Taki oto chlebek powstał z "Henia". I tym razem spisał się na medal. Ostatnio mało co powtarzam chleby, które pieczemy, ciągle staram się coś wymyślać, wyszukać nowego. Ten był pieczony w dwóch foremkach, dużej i małej. Duży sami zjedliśmy, mały powędrował do koleżanki z pracy (ponoć smakował ;)).


Składniki na zaczyn:
- 24 g zakwasu żytniego 
- 120 g wody
- 171 g maki chlebowej

Składniki na ciasto właściwe:
- 315 g zakwasu
- 342 g wody
- 428 g maki chlebowej
- 6 g świeżych drożdży
- 12 g soli morskiej
- 1/2 szklanki otrębów


Przepis na zaczyn:
- wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin.

Przepis na ciasto właściwe:
- wszystkie składniki połączyć, ale wody dodawać stopniowo - najpierw ok. 280 g
- całość wyrabiać ok. 10 min.
- dodać resztę wody i dalej wyrabiać ok. 15 min.
- ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 3 godz.
- w połowie czasu ciasto odgazować i przełożyć do foremki
- zostawić jeszcze na ok. 1,5 godz. aby dobrze wyrosło
- piekarnik nagrzać do 240 st.
- chlebek piec najpierw 10 min. w temp. 240 st., następnie zmniejszyć temp. do 230 st. i piec kolejne 20 - 25 min.
- wystudzić na kratce

Smacznego.
źródło: magiawkuchni

5 komentarzy:

  1. Domowy chlebek do tego odrobina masełka...mmmniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie,domowy najlepszy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie! :) Domowy chlebek to prawdziwy rarytas! Podziwiam Cię za jego przygotowanie, naprawdę :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki, takie domowe pieczenie wkręca i relaksuje ;)

      Usuń