Bułeczki z Pieczarkami i Serem

Takie bułeczki przygotowałam w sobotę wieczorkiem, jak już wszyscy poszli spać... Idealnie wkomponowały się w niedzielne śniadanko, były pyszne, chrupiące, syte ;) a zapach unosił się po całym domu, jak tylko skończyły się piec, nie mogłam się powstrzymać i musiałam spróbować nawet taką cieplutką ... hmmm ten smak czuję do dziś ;)


Składniki na Bułeczki z Pieczarkami i Serem:
- 500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej) - dałam pełnoziarnista 
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1/2 szklanki letniej wody 
- 2 łyżki oleju słonecznikowego + odrobina do smażenia
- 1 jajko + 1 jajko roztrzepane (do posmarowania bułek)
- 1 łyżeczka soli 
- 12 g suchych drożdży 
- 500 g pieczarek 
- 1/2 szklanki startego sera żółtego
- 2 średnie cebule
- sól i pieprz 


Przepis na Bułeczki z Pieczarkami i Serem:
- mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników, wyrobić, na koniec dodać tłuszcz
- wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i gładkie 
- uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć, ma podwoić swoją objętość (około godziny)
- w tym czasie przygotować farsz: na odrobinie oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojone pieczarki, doprawić do smaku solą i pieprzem, podsmażyć, aż woda odparuje, wystudzić 
- wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki (u mnie wyszło 12 sztuk) 
- każdą lekko rozwałkować na kształt koła
- na każdą nakładać nadzienie pieczarkowe i łyżeczkę startego sera, zlepiać końce
- układać łączeniem do dołu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 
- wszystkie bułeczki ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 25 min. do wyrośnięcia 
- posmarować roztrzepanym jajkiem, oprószyć sezamem lub makiem 
- piec około 25 min w temp. 190 st. 
- podawać na ciepło lub zimno 

Smacznego.
źródło: Mojewypieki



1 komentarz:

  1. Oj tak, ciepłe bułeczki to idealne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń