Urządzenie do wypieku chleba sprawdziło się u nas w 100 %, pieczemy chlebki, chałki, ciasta słodkie, wyrabiamy ciasto na pizzę czy na bułeczki ;) pieczemy tez w tradycyjny sposób, ale maszyna ta ułatwia nam życie, bo zanim ciasto się wyrobi i urośnie, można zrobić np. obiadek, kolację, deser itp... Przepis chodził za mną jakiś czas, aż się za niego zabrałam, pomysłodawczynią jest Ewa z MojeTworyPrzetwory, przepis super bułeczki pyszne, na pewno je powtórzymy nie raz...
Składniki na Bułeczki z Maszyny Wypiekane na Kamieniu:
- 350 g mąki pszennej
- 150 g mąki razowej
- 1 łyżeczka soli
- 6 g suszonych drożdży albo 20 g świeżych
- 1 jajko
- 1/4 l letniego mleka
Przepis na Bułeczki z Maszyny Wypiekane na Kamieniu:
- do pojemnika z maszyny wlać, dodać jajko i sól
- wsypać mąkę i drożdże
- ustawić program do wyrabiania ciasta drożdżowego ( u mnie 8 )- 1,5 godziny
- po tym czasie wyłożyć wyrośnięte ciasto na blat oprószony mąką,
- podzielić na małe kawałki, każdą część wyrobić i uformować kulkę, wyłożyć na blachę do wyrośnięcia na ok 30 min.
- kamień do pizzy rozgrzać w temp. 200-220 st.
- posmarować oliwą lub olejem
- wyrośnięte bułeczki układać na kamieniu zachowując odstępy od siebie (bułki przed włożeniem do pieca można naciąć na krzyż lub posypać otrębami, słonecznikiem, pestkami dyni- wg uznania)
- piec około 15- 20 min., wystudzić na kratce
- uwaga - kamień jest bardzo gorący
Smacznego.
źródło: MojeTworyPrzetwory
Bułeczki z Maszyny Wypiekane na Kamieniu
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wyglądają przepięknie :) Taki kamień to jest jednak fajna rzecz :)
OdpowiedzUsuńsuper się sprawdza ;)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę kamienia, chę†nie bym na nim chleb upiekła, taki okrągły an zakwasie....;) I miło mi Dorotko, że sie na przepis ode mnie skusiłaś! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńa ja muszę podszkolić się u Ciebie z pieczenia chlebka na zakwasie, bo nikdy tego nie robiłam ;(
OdpowiedzUsuń