Tarta z Kurczakiem i Serem Feta

Zabiegany był ten tydzień i weekend... Nawet nie było czasu napisać posta, ale już niedługo nadrobię zaległości, bo przepisów trochę się nazbierało. Jutro będzie już świątecznie, a tymczasem szybki przepis na obiad, czy ciepłą kolację ;)


Składniki na Tartę z Kurczakiem i Serem Feta:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 puszka pomidorów w puszcze
- pół opakowania sera fety
- pół kubeczka śmietany
- ulubione przyprawy: (ja dałam) sól, pieprz, vegeta, oregano, bazylia

Przepis na Tartę z Kurczakiem i Serem Feta:
- piekarnik rozgrzać do 180 st.
- formę do tarty wysmarować masłem, wyłożyć ciastem francuskim, zaginając boki
- piec ok 10-15 min w piekarniku
- w międzyczasie pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, zrumienić na rozgrzanej patelni
- pomidory z puszki zmiksować
- wlać na patelnie z kurczakiem, gotować ok 10 min
- doprawić do smaku
- powoli wlewać śmietanę, całość wymieszać
- na podpieczony spód wlać przygotowany farsz
- ser feta pokroić z kostkę
- poukładać na górę tarty
- całość zapiekać ok 25-30 min w piekarniku (aż nadzienie się zsiądzie)

Najlepiej podawać z prostą sałatką z pomidora, ogórka i sałaty.
Smacznego.


2 komentarze:

  1. Tarta wygląda pysznie, lubię kurczaka,pomidory i fetę, choć wolę ser Bałkański(np.z lidla), jest trochę mniej słony:)

    OdpowiedzUsuń
  2. hmm z lidla nie jadłam, muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń