Składniki na Sałatkę z cukinii i chili na zimę:
- 3 kg młodych cukinii
- 6 dużych cebul
- 3 papryczki chili
- 3 łyżki gorczycy
- 300 g cukru
- 250 ml octu winnego
- 150 g soli
Przepis na Sałatkę z cukinii i chili na zimę:
- cukinię dokładnie umyć, pokroić w cienkie plasterki (można np. na maszynce do krojenia )
- zasypać solą, wymieszać i odstawić na min 2-3 godziny
- po 2- 3 godzinach opłukać cukinię pod bieżącą wodą - odcedzić
- z papryczek chili usunąć pestki, pokroić w cienkie paseczki
- cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka
- do odciśniętej cukinii dodać papryczki chili, cebulę, gorczycę, ocet cukier - wymieszać i odstawić na kolejne 2-3 godziny
- nakładać ciasno do słoików (najlepiej małych), na górę wlać sok który został
- pasteryzować od chwili zagotowania ok. 20 min
- wystudzić, wynieść w chłodne i ciemne pomieszczenie
Smacznego.
Ale mi miło, że skorzystałaś z przepisu;) Piękne słoiczki! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTwoje przepisy są najlepsze ;) dziękuję bardzo
OdpowiedzUsuńNie robiłam osobiście ale próbowałam przygotowana przez koleżankę bardzo smaczna , w wyroku mam zamiar przygotować własnoręcznie
OdpowiedzUsuńmy w tym roku też robimy bo tamte już zjedzone ;)
UsuńWłaśnie pasteryzuje,fajny przepis:)Ja dodałam do całości około łyżkę czarnuszki,super efekt!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!