Sałatka z cukinii i chili na zimę

Cukinia tego sezonu obrodziła i to bardzo... Był dżem z cukinii, placuszki ze skwareczkami, ciasto czekoladowe z cukinią. Żeby ten smak pozostał na dłużej postanowiłam ją "zamknąć w słoiku" i tak powstała Sałatka z cukinii i chili na zimę - przepis podpatrzyłam na blogu u Ewy -  Zapraszam...




Składniki na Sałatkę z cukinii i chili na zimę:
- 3 kg młodych cukinii
- 6 dużych cebul
- 3 papryczki chili
- 3 łyżki gorczycy 
- 300 g cukru
- 250 ml octu winnego
- 150 g soli



Przepis na Sałatkę z cukinii i chili na zimę:
- cukinię dokładnie umyć, pokroić w cienkie plasterki (można np. na maszynce do krojenia ) 
- zasypać solą, wymieszać i odstawić na min 2-3 godziny 
- po 2- 3 godzinach opłukać cukinię pod bieżącą wodą - odcedzić 
- z papryczek chili usunąć pestki, pokroić w cienkie paseczki 
- cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka  
- do odciśniętej cukinii dodać papryczki chili, cebulę, gorczycę, ocet cukier - wymieszać i odstawić na kolejne 2-3 godziny 
- nakładać ciasno do słoików (najlepiej małych), na górę wlać sok który został 
- pasteryzować od chwili zagotowania ok. 20 min 
- wystudzić, wynieść w chłodne i ciemne pomieszczenie 

Smacznego. 



5 komentarzy:

  1. Ale mi miło, że skorzystałaś z przepisu;) Piękne słoiczki! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje przepisy są najlepsze ;) dziękuję bardzo

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie robiłam osobiście ale próbowałam przygotowana przez koleżankę bardzo smaczna , w wyroku mam zamiar przygotować własnoręcznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie pasteryzuje,fajny przepis:)Ja dodałam do całości około łyżkę czarnuszki,super efekt!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń