Składniki na Ciasto Marchewkowe:
- 400 g mąki tortowej
- 400 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cynamonu
- 1/2 łyżki gałki muszkatołowej
- 6 jajek
- 450 ml oleju
- 400 g drobno startej marchewki (użyłam malaksera)
- masło do formy (pominęłam, bo użyłam formy silikonowej)
Przepis na Ciasto Marchewkowe:
- połączyć w misce wszystkie suche składniki - mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę muszkatołową
- w drugiej misce połączyć lekko ubite jajka z olejem i marchewką
- zawartość tej miski dodać do suchych składników - delikatnie mieszamy łyżką drewnianą do uzyskania jednolitej masy
- formę wysmarować masłem (użyłam silikonowej) i napełnić ciastem
- piec godzinę w temp. 160 st.
- po ostygnięciu pokroić na kawałki
- posypać cukrem pudrem lub polukrować
Smacznego.
uwielbiam ciasto marchewkowe, ale nigdy nie dodawałam cynamonu:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń