Składniki na Chlebek Dyniowy:
- 1 kg mąki
- 30 g świeżych drożdży 
- 250 ml letniego mleka
- 50 g cukru 
- 50 g masła
- 0,5 kg dyni - waga po obraniu 
- 1/2 łyżeczki soli
W oryginalnym przepisie u Ewy jest jeszcze skórka z 1 cytryny - akurat  nie miałam, więc pominęłam  ale i tak wyszło pysznie ;)
Przepis na Chlebek Dyniowy:
- obraną dynie pokroić w kostkę, podlać wodą ok 0,5 szklanki, gotować do miękkości, zmiksować (użyłam blendera), ostudzić 
- do miski wsypać mąkę, sól cukier, wymieszać 
- zrobić dołek, pokruszyć drożdże, zalać mlekiem, wymieszać z małą ilością mąki, zostawić na ok 15 min. 
- po tym czasie dodać puree z dyni, rozpuszczone i wystudzone masło- dokładnie wyrobić ciasto 
- przykryć i zostawić na ok. 1 godzinę 
- piekarnik nagrzać do 200 st. , formy (keksówki) wysmarować olejem 
- ciasto podzielić na 2 części, każdą włożyć do keksówki i wyrównać wilgotnymi dłońmi 
- zostawić do wyrośnięcia - ma sięgać po brzegi keksówki 
- piec ok 30-35 min na przedostatnim poziomie piekarnika 
- wyjąć, zostawić na 5 min. w formie, po czym wyciągnąć i wystudzić na kratce 
Nic więcej nie trzeba dodawać, tylko się zajadać;)
Smacznego. 





Ja mam cały zamrażalnik malin, jagód i kurek, więc muszę się cieszyć dynią teraz, bo nie mam jej jak zamrozić:) Chlebek musi być pyszny, nigdy takiego nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńjest pyszny ;) bardzo nam smakuje
OdpowiedzUsuń