Brownies Malinowe

Czekoladę chyba każdy z Nas lubi, czy to na gorąco, czy w kostkach, czy w cieście ;) Na przepis Majo - Brownies wpadłam przypadkowo, szukając przepisu na sobotni andrzejkowy wieczór. Radość była tym większa, gdyż kiedy ciasto było już gotowe do drzwi zapukali niezwykli goście z bardzo miłą wizyta ;)



Składniki na Brownies Malinowe:
- 40 g mąki pszennej
- 25  kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 140 g gorzkiej czekolady - ok 70% kakao, połamanej na kawałki
- 3 jajka
- 200 g drobnego cukru
- parę kropel aromatu migdałowego (w oryginalnym przepisie jest ekstrakt z wanilii, ale nie miałam)
- 100 g majonezu
- kubeczek malin (świeżych, lub ja wyciągnęłam z domowej malinówki)
- 60 g migdałów (w oryginalnym przepisie są orzechy)



Przepis na Brownies Malinowe:
- przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia
- czekoladę roztopić w kąpieli wodnej
- w misce lekko i krótko ubić jajka z cukrem i aromatem migdałowym
- wmiksować roztopioną, ciepłą czekoladę
- dodać przesiane składniki, majonez - całość zmiksować
- dodać migdały, całość przemieszać drewnianą łyżką
- użyłam formy silikonowej (jeżeli takiej nie mamy, formę wyłożyć papierem do pieczenia) - wylać masę czekoladową, całość wyrównać, ułożyć na wierzch maliny
- piec w temp. 160 st. przez 30-35 min

Najlepiej smakuje z bitą śmietaną na wierzchu, Polecam.
Smacznego.



1 komentarz:

  1. Ach, brownies... Takie ciężkie i czekoladowe, z orzeźwiającymi całość malinami - bajka :)

    OdpowiedzUsuń