Składniki na Placuszki z cukini ze skwareczkami:
- 60 g mąki
- 2 jajka
- szczypta soli i pieprzu
- 5 łyżek mleka
- 1 średnia cukinia
- oliwa do smażenia
- boczek pokrojony w paseczki
Przepis na Placuszki z cukini ze skwareczkami:
- cukinię umyć i w całości ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach
- trzepaczką wymieszać jajka i mleko, dodać mąkę, doprawić solą i pieprzem
- dodać startą cukinie i całość wymieszać
- patelnię rozgrzać z odrobiną oliwy
- małymi partiami kłaść ciasto, tworząc małe placuszki
- zrumienić z dwóch stron
- w tym samym czasie rozgrzać małą patelnie (bez oliwy) i smażyć paseczki boczku - aż zrobią się skwareczki
Podawać natychmiast - placuszki + łyżka śmietany + skwarki na górę (ewentualnie można oprószyć solą i pieprzem do smaku).
Smacznego.
- trzepaczką wymieszać jajka i mleko, dodać mąkę, doprawić solą i pieprzem
- dodać startą cukinie i całość wymieszać
- patelnię rozgrzać z odrobiną oliwy
- małymi partiami kłaść ciasto, tworząc małe placuszki
- zrumienić z dwóch stron
- w tym samym czasie rozgrzać małą patelnie (bez oliwy) i smażyć paseczki boczku - aż zrobią się skwareczki
Podawać natychmiast - placuszki + łyżka śmietany + skwarki na górę (ewentualnie można oprószyć solą i pieprzem do smaku).
Smacznego.
0 komentarze: