Prażone jabłka na zimę

Takie jabłka idealnie sprawdzają się zimą do tarty, szarlotki, czy zwyczajnego biszkoptu z galaretką i jabłkami. Ta wersja jest banalna, bo tylko jabłka i cukier. Na zimę powstaną też jabłka z cynamonem, idealne na święta ;)


Składniki:
- 5 kg jabłek
- 0,5 cukru
- 1 szklanka wody

Przepis. 
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Do dużego garnka wlać szklankę wody. Dodać jabłek i cukier. Gotować, aż jabłka się rozpadną i powstanie gęsty mus. Gorące nakładać do czystych i wyparzonych słoików. Zakręcić, pasteryzować ok. 20 min. od zagotowania.


Smacznego.
źródło: własne

8 komentarzy:

  1. Jakie piękne przetwory :)
    Zapraszam do mnie na powidła śliwkowe

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurcze przyznam szczerze, że nigdy nie robiłam. A to naprawdę dobry pomysł na zimowe przetrowry. Chyba najwyższa pora bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie jabłuszka często się przydają,właśnie do takich celów jak piszesz-ciasta z nimi pachną latem:)

    OdpowiedzUsuń