Ogórki z łącką śliwowicą

Ogórki w naszym domu były i są od zawsze. Kiszone, konserwowe, sałatki, mizerię. Pod każdą postacią przez nas uwielbiane. Te, z łącką śliwowicą znalazłam w książce Kuchnia Polska (Hanna Szymanderska). Coś nowego, pierwszy raz łączę w słoiku ogórki z alkoholem... ;)


Składniki:
- 1 kg małych, twardych ogórków
- nieduży korzeń chrzanu 
- trochę kostek lodu 
- kilka łodyg kopru 
- kilkanaście ziarenek pieprzu 
- 2 szklanki przegotowanej wody 
- szklanka śliwowicy 
- 30 g soli 

Przepis:
Umyte ogórki zalewamy w misce zimną wodą z dodatkiem kostek lodu i zostawiamy na ok. 2-3 godziny. Osączamy, osuszamy i układamy w słoikach. Przekładamy łodygami kopru, paskami chrzanu i ziarenkami pieprzu. Wodę zagotowujemy z solą i po przestudzeniu mieszamy z wódką. Zalewamy nią ogórki. Szczelnie zamykamy i wynosimy w chłodne miejsce. 


Smacznego. 

1 komentarze:

Początek jesieni, początek znajomości - SO!COFFEE

Tak, mamy jesień, dzień coraz krótszy, wieczory i poranki zimne, nawet z przymrozkami. Jest wietrznie, deszczowo, a także kolorowo. Są śliwki, dynie, kasztany, kolorowe liście. Jest kocyk, gruby sweter, herbata z cytrynką i miodem. U mnie też jest nowa znajomość, ba myślę, że to początek nowej przyjaźni, bo dziś spotkałam super osóbkę, pełną radości, uśmiechu - tak to Karolinka z Kuchnia Smakoszy. Dzisiejsze popołudnie było pełne rozmów o nas, o życiu, o blogu. Czas tak szybko mijał, a my nie mogłyśmy się nagadać, jakbyśmy się znały od lat ...


Była też pyszna kawa i lody z So!Coffee Mega duży kubek, bardzo jesienna kawa - polecam bo naprawdę warto zajrzeć. 


Kto mnie zna, to wie, że największą radość sprawia mi dawanie prezentów. Na spotkanie w Gdańsku z Ewą jechałam z upominkiem, to dziś też nie mogło być inaczej. Karolinka dostała pyszne słoiczki, które mam nadzieję będą smakować w te jesienne wieczory:

# dżem z bananów i białej czekolady 
# dżem śliwkowy z figami 


do następnego kolejnego spotkania, poznawać na "żywo" blogerów z tą samą pasją = bezcenne ;)


4 komentarze:

Dżem malinowy z wanilią

Kolejne owoce zamknięte w słoiczkach, bo dżemy w tym roku same znikają. Wyjadane są słoiczek po słoiczku, a ja tylko je uzupełniam. Przynajmniej się nic nie marnuje ;) 


Składniki:
- 2 kg malin
- 4 szklanki cukru 
- sok wyciśnięty z 2 cytryny
- ziarenka z jednej laski wanilii 

Przepis:
Wszystkie składniki umieścić w garnku o grubym dnie. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć płomień i gotować łącznie ok. 2,5 godziny. Po ok. 1 godzinie gotowania dżem przetrzeć przez sito, w celu pozbycia się pestek. Ponownie gotować, aż woda odparuje a dżem nabierze odpowiedniej konsystencji.


Smacznego.



1 komentarze:

Sałatka z grillowanymi kiełbaskami i melonem

Coś na szybko, kiedy po całym dniu pracy nie ma czasu gotować tradycyjnego obiad. U nas tzw. obiado - kolacja. Pyszna, połączenie sałaty, warzyw i melona - idealne. 


Składniki:
- sałata karbowana 
- 3 pomidory 
- ogórek 
- kawałek sera żółtego 
- ok. 10 kiełbasek grillowych, białych, cienkich  - najlepiej domowych lub dobrych jakości 
- pół melona 
- oliwa smakowa - u nas bazyliowa 
- grzanki 

Przepis:
Patelnię do grillowania rozgrzać. Wyłożyć kiełbaski i smażyć, aż się przyrumienią. W między czasie przygotować dwa talerze. Ułożyć sałatę. Dodać pokrojonego pomidora i ogórka. Zetrzeć ser żółty, posypać nim sałatę z warzywami. Całość polać oliwą smakową. Na górę ułożyć kiełbaski. Podać z kawałkami melona i grzanką. 


Smacznego. 
źródło: własne 

0 komentarze:

Maliny z miodem

Maliny, te domowe, już powoli się kończą. Wykorzystuję każdą ilość zebraną z krzaczków, żeby jesień i zima były owocowe, malinkowe. Póki co malinki królują wśród słoiczków w tym roku. Takie cuda już są gotowe, a tworzą się jeszcze nowe.

dżem morelowo - malinowy z lawendą 
gęsty syrop malinowy
sok z malin
maliny w cukrze
frużelina malinowa


Składniki:
- 1 kg malin
- 100 g cukru
- parę łyżek miodu

Przepis: 
Maliny przebrać. Włożyć do miski, zasypać cukrem. Delikatnie wymieszać, aby cukier obtoczył maliny. Przełożyć do czystych i wyparzonych słoików. Do każdego słoiczka, wlać ok. 2 łyżki miodu. Zakręcić i pasteryzować ok. 10 min. Wystudzić.



Smacznego.
źródło: własne

0 komentarze:

Frużelina malinowa

Doskonały dodatek do deserów, ciast, gofrów, naleśników. Tzw. owoce w żelu. Nowość w tym roku w kwestii przetworów. Myślę, że ciasta w tym roku będą idealnie owocowe, a takie uwielbiamy. 


Składniki:
- 700 g malin  + 100 g malin (dodanych na sam koniec) 
- 1 szklanka cukru 
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki wody 

Przepis:
Maliny (700 g) zasypać cukrem. Gotować do rozpuszczenia cukru, delikatnie mieszając. Wrzucić resztę (100 g) malin. Mąkę rozmieszać z 0,5 szklanki wody, dodać do malin. Wymieszać do zgęstnienia. Przekładać do wyparzonych słoików. Pasteryzować ok. 10 min. 


Smacznego.
źródło: własne

2 komentarze:

Sałatka z ogórków i kurkumy

Przetwory, przetwory, bo taki sezon, żal nie wykorzystać. Raz jest słodko, raz wytrawnie. Robimy tradycyjne przetwory jakie robiła babcia i mama, a także te nowoczesne, inne. Tym razem połączenie ogórków, papryki i kurkumy. Zobaczcie sami.


Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 czerwone i 2 żółte papryki
- 4 średnie cebule
- pęczek koperku
- pęczek zielonej pietruszki
- 2,5 łyżeczki soli

Zalewa:
- 2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki octu
- 3/4 torebki kurkumy
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1,5 łyżki soli


Przepis:
Ogórki umyć i pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w kostkę, a cebulę w cienkie plasterki. Wszystko posolić, wymieszać. Dodać posiekaną pietruszkę i koperek. Ponownie wymieszać i odstawić na min. 6 godz.
Składniki zalewy zagotować, aż cukier się rozpuści. Po ty czasie do garnka z zalewą dodać odsączone warzywa z wody. Gotować ok. 15 min. Tak przygotowaną sałatkę nakładać do słoików. Pasteryzować ok. 20 min od zagotowania. 


Smacznego. 

0 komentarze:

Muffinki czekoladowe z dżemem i owocami

Na zakończenie wakacji spełniłam życzenia naszego ucznia ;) Był najlepszy, a zarazem zwyczajny obiad (czyli kotleciki, ziemniaczki, mizeria), był deser, bo taki miał być - muffinki czekoladowe. zwykłe, a zarazem niezwykłe... bo prosto z serca, na zakończenie lata, na zakończenie wakacji... 

Składniki suche:
- 230 g mąki 
- 20 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
- 150 g cukru 


Składniki mokre:
- 200 ml mleka 
- 1 duże jajko 
- 1/2 szklanki oleju 

Dodatkowo:
- dżem - u nas morelowy z lawendą 
- cukier puder
- dowolne owoce do dekoracji 

Przepis:
W jednej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier. W drugiej misce mieszamy roztrzepane jajko, mleko i olej. Łączymy zawartość misek ze sobą. Papilotki do muffinek wypełniamy do 3/4 wysokości. Na górę ukłądamy po łyżeczce dżemu ( u mnie morelowy z lawendą) - lekko "wciskając" dżem do środka. Pieczemy ok. 30 min. ( do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem i udekorować owocami. 


Smacznego. 
źródło: własne 

2 komentarze: