Truskawkowo - przetworowo

Sezon na truskawki w pełni, w skrócie podam Wam, co z nich można zrobić, co wyczarować, żeby ten sezon trwał dłużej. Bo większość z Nas uwielbia truskawki, a niestety szybko się kończą.

1. Syrop truskawkowy - hit zeszłego roku, skończył się po paru dniach. W tym roku eksperymentuję, dodając różne przyprawy, dodatki. 


2. Mus truskawkowy - dodatek do deserów, lodów, gofrów, naleśników. 


3. Dżem truskawkowy - z pewnością lepszy niż sklepowy, bo własnej pracy. 


4. Dżem truskawkowo- rabarbarowy z kardamonem - intensywnie owocowy, delikatnie wyczuwalny smak kardamonu. Do przygotowania w wypiekaczu do chleba. 

5. Syrop truskawkowy z anyżem - odkrycie tego roku, idealnie orzeźwiający smak. 


6. Truskawki do ciasta na zimę - szybka porcja owoców, gdy trzeba w zimie szybko upiec pyszne ciasto. 

Mam, nadzieję, że przepisy się spodobają i skorzystacie z nich. Polecam, truskawki są pyszne. 







2 komentarze:

Owocowe szaleństwo - sałatka na początek lata

Lato, cudowny okres, wszystko jest kolorowe, piękne. Wszystkie owoce i warzywa dostępne na straganach, jest w czym wybierać. Można tworzyć coś z niczego. Tak właśnie powstała pyszna sałatka owocowa, dużo owoców, dużo kolorów, dużo zdrowia. Ale powiem Wam więcej, już jej nie ma ;) zniknęła, a wręcz została pochłonięta... 


Składniki:
- pół ananasa 
- banan
- 2 brzoskwinie
- garść truskawek 
- ćwiartka arbuza 
- garść czerwonych porzeczek

Przepis:
Wydrążyć ananasa, uważając, aby nie uszkodzić skórki - będzie służyć jako miseczka. Ananasa, banana, brzoskwinie, truskawki, arbuza pokroić w kostkę. Wszystkie owoce wymieszać i przełożyć do wydrążonego ananasa. Posypać czerwoną porzeczką i udekorować arbuzem. 


Smacznego. 
źródło: własne 

0 komentarze:

Syrop truskawkowy z anyżem

Syrop truskawkowy w naszym domu schodzi jak ciepłe bułeczki. Wypijany litrami, a buteleczki tylko znikają z koszyka. To cieszy, że smakuje. W tym roku robimy zwykły syrop, ale też eksperymentuje z różnymi dodatkami. W ostatnim czasie powstał z anyżem, ale mam jeszcze parę pomysłów w zapasie;) Anyż w połączeniu z truskawkami dodaje intensywnego orzeźwienia, idealny na upały. Nieziemskie połączenie... spróbujcie sami ;) 


Składniki:
- 500 ml wody
- 1,5 kg truskawek już umytych i obranych z szypułek
- 1 kg cukru
- 3 całe gwiazdki anyżu 


Przepis:
Do dużego garnka wrzucić truskawki, zalać wodą. Gotować ok. 20 min. Po tym czasie odcedzić na sicie, wystudzić. Ponownie postawić na kuchence, zagotować, dodać gwiazdki anyżu. Wystudzić i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Rano wyłowić anyż, dodać cukier i zagotować aż syrop zacznie gęstnieć. Butelki umyć, wyparzyć. Gorący syrop zlać do butelek, zakręcić, odstawić do góry dnem.

Smacznego.
źródło: własne

0 komentarze:

Lemoniada truskawkowa

Idealna na upalne dni, schłodzona, mocno truskawkowa... czego chcieć więcej w ten dzisiejszy, niedzielny, piękny dzień... Podawajcie szklanki bo nalewam ;)


Składniki:
- 0,5 kg truskawek 
- 1 pomarańcza
- 1 szklanka ciepłej wody 
- woda mineralna niegazowana 
- miód (ewentualnie cukier) - do smaku 
- mięta świeża 

Przepis:
Truskawki dokładnie umyć, obrać szypułki. Zmiksować na mus, dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i listki mięty. Ponownie zmiksować. Miód rozpuścić w szklance ciepłej wody. Wlać do truskawek, wymieszać. Przelać przez sitko, aby pozbyć się pestek. Uzupełnić wodą mineralną. Przelać do butelek i schłodzić w lodówce, lub podawać z kostkami lodu. 



Smacznego.


2 komentarze:

Owocowy deser

Dziś dzień dziecka, dzień w którym wszyscy jesteśmy dziećmi, małymi, dużymi, ale dziećmi.
U nas były słodkości, byli goście, były prezenty. Było miło, sympatycznie, przyjemnie. Tak to możemy świętować codziennie. A Was w ten dzień zapraszam na truskawkowy deser.

Składniki:
- 250 ml. śmietanki kremówki 
- 1 galaretka owocowa - dałam truskawkową 
- owoce - truskawki i borówki amerykańskie + trochę do dekoracji 



Przepis:
Owoce umyć, duże truskawki przekroić na pół. Galaretkę rozpuścić w 300 ml. wody, wystudzić. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dalej ubijając wlewamy powoli wystudzoną, ale płynną galaretkę. Dodajemy owoce, wszystko razem mieszamy. Przekładamy do szklaneczek lub kieliszków. Udekorować owocami. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. 


Smacznego. 
źródło: własne 

1 komentarze: