I warsztaty kulinarne - Kuchnia Jesienna

Kto śledzi mnie na bieżąco, to wie, że jeden z prezentów urodzinowych od Męża był bilet na warsztaty kulinarne. Już jakiś czas temu zbierałam się, żeby się zapisać, lecz jednak zawsze było coś ważniejszego ;) Ale Mąż zdecydował za mnie i tak w ubiegły piątek uczestniczyłam w moich I warsztatach kulinarnych. Tym razem była tematyka Jesienna - zupa z krabów, krem z kasztanów, kaczka, comber jagnięcy, łosoś, zapiekanka warzywna, deser czekoladowy i wiele innych pyszności. Gotowaliśmy, przygotowaliśmy dania a potem wszystko degustowaliśmy. Atmosfera bardzo przyjazna, sympatyczna. Poznaliśmy życie w restauracji od tzw. "kuchni". Warsztaty odbyły się w Restauracji Blu. Po przepisy z warsztatów zapraszam na stronę
Już w grudniu kolejny, tym razem o tematyce świątecznej, nie może mnie tam zabraknąć ;)  























zdjęcia dzięki uprzejmości Restauracji Blu ;) 

1 komentarze:

Gruszki gotowane w winie, owinięte ciastem francuskim

Jesień zbliża się do Nas wielkimi krokami, jak na razie jest piękna, złota, bezdeszczowa. Taką uwielbiamy najbardziej, liście, żołędzie, długie spacery... 
A takie oto gruszki powstały podczas jesiennej akcji "Jak gruszki na wierzbie". W gruszkowej akcji dotrzymywały mi towarzystwa zaprzyjaźnione blogi ;) Zapraszam do obejrzenia Ich dzieł:

Agata  http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/
Agata  http://my-happykitchen.blogspot.com/
Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com  
Ania C– www.bajkorada.blogspot.com
Ania K www.krzywakromeczka.blogspot.com
Ania W – www.magnolia-rozmaryn.blogspot.com
Anka W http://ankawell.blogspot.com/
Basia – http://mozaikazycia.blogspot.com/
Bożena http://www.smakowekubki.com/
Dorota R http://ugotujmyto.pl/
Iga http://japoziomka.blogspot.com/
Kamila – http://ogrodybabilonu.blogspot.com/
Karolina - http://bochnasaysdelicious.blogspot.com/
Karolina http://stokolorowkuchni.blox.pl/html
Kasia http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/
Łucja S –  http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Małgorzata  http://akacjowyblog.blogspot.com/
Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
Renata S – www.forksncanvas.blogspot.com
Renata www.piegusek1976.blogspot.com
Sara - http://www.pieczarkamysia.pl/


Składniki:
- 4 twarde gruszki
- 2 szklanki wina czerwonego półsłodkiego
- 1/2 szklanki wody
- 5 łyżek cukru
- 1 laska cynamonu
- kilka goździków
- ciasto francuskie


Przepis:
W rondelku podgrzać wodę, wino, cukier, cynamon i goździki. Doprowadzić do wrzenia. Gruszki obrać, zostawiając ogonek. Możemy podciąć dół gruszki, żeby stabilnie stała. Gruszki wkładamy do syropu i gotujemy ok. 20 min. - wystudzić. Kiedy gruszki wystygną, wyciągamy ciasto francuskie i kroimy w cienkie paski. Każdą gruszkę owijamy ciastem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temp. 180 st. przez ok. 20-30 min. Podajemy z syropem.


Smacznego.
źródło: matkawariatka

27 komentarze:

Pierwsze warsztaty kulinarne Blu

Jutrzejszym dniem zaczynam weekend. Po pracy czeka mnie miły akcent na zakończenie ciężkiego tygodnia. Czas spędzę na warsztatach kulinarnych - prezencie urodzinowym od męża ;) Trafionym w samo setno sprawy, wywołującym uśmiech od ucha do ucha. Tak, tak, jutro przez parę godzin będę gotować, obserwować, degustować, poznawać nowych ludzi, rozmawiać, fotografować... oj aż sama nie mogę się doczekać. Zabieram aparat i do dzieła. A po weekendzie opiszę relację z warsztatów.

Miłego weekendu Kochani, mój już jest udany ;) 


0 komentarze:

Lektura na jesienne wieczory

Do mojej kolekcji książek dołączyły dwa nowe nabytki - Jamie Oliver "15 minut w kuchni" i Dorota Świątkowska "Moje wypieki i desery". W sam raz będą lekturą na jesienne wieczory, przy kubku gorącej herbatki z cytryną lub kuflu grzanego wina. Piękne zdjęcia, fajne i pyszne przepisy, to właśnie będziemy testować przez kolejne dni ;) zapraszam na bloga po nowe przepisy...


Polecam serdecznie.


4 komentarze:

Włoski chlebek bananowy

Zawsze w książce Nigelli ciekawił mnie przepis na włoski śniadaniowy chlebek bananowy. Aż przyszedł czas, żeby go wypróbować. Upiec coś nowego, co jeszcze nie gościło na naszym stole, potem czekać aż ostygnie i kroić. Zajadać sam z masełkiem, smakować - to chyba najpiękniejsza chwila po całym wyczerpującym dniu w pracy.

Dziś jest Światowy Dzień Chleba i ten wpis jest specjalnie stworzony na ten dzień. Dzielmy się wszyscy i pokazujmy nasze "domowe" piekarnie ;)

Składniki:
- 150 ml oleju roślinnego
- 3 średnie, dojrzałe banany
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 175 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki sody
- 4 łyżeczki rozpuszczalnego espresso

Przepis:
Piekarnik nagrzać do temp. 170 st. Keksówkę wysmarować odrobiną oliwy lub wyłożyć papierem do pieczenia. W misce rozgnieść banany z solą i ekstraktem waniliowym. Następnie utrzeć z olejem. Ucierając dodawać po 1 jajku. Dodać cukier i dalej uciekać. Wsypać mąkę, sodę i espresso, delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Przelać do keksówki. Piec ok. 50 - 60 min. (patyczek wbity w środek powinien być suchy). Wystudzić na kratce. Najlepiej smakuje wystudzony, następnego dnia.



Smacznego.
źródło: Nigellissima

World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

5 komentarze:

Podstawowy przepis na naleśniki

Ten podstawowy przepis przyda się w kuchni każdemu. Towarzyszy do naleśników na słodko jak i wytrawnie. Szybki i niezawodny. 

Składniki:
- 3 jajka 
- 3 łyżki oleju
- 1,5 szklanki wody 
- 1,5 szklanki mleka
- 3 szklanki mąki 
- szczypta soli 
- szczypta cukru (przy naleśnikach na słodko, dajemy ok. 1,5 łyżki cukru)

Przepis. 
W misce roztrzepać jajka, oliwę, mleko, wodę. Dodać szczyptę soli i cukru. Przesiać mąkę i całość zmiksować. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni. 


Smacznego. 
źródło: własne 

4 komentarze:

Puree z dyni

To już raczej jeden z ostatnich przetworów w tym roku. Zrobiony pierwszy raz, na potrzeby chlebka z dynią , gdyż miejsca w zamrażarce nie miała, z dyni nie chciałam zrezygnować. Taki słoik 0,5 l starcza akurat na dwa chleby, które są akurat w przepisie. Wykorzystam to puree jeszcze do sernika, ciasta i kto wie jeszcze co z niego powstanie... ;) 


Składniki:
- dynia - moja po obraniu miała ok. 2,5 kg 
- woda 


Przepis:
Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka o grubym dnie, podlać ok 1-1,5 szklanki wody. Rozgotować. Całość zmiksować blenderem. Gorące przekładać do czystych i wyparzonych słoików. Pasteryzować ok. 15 min. 

Smacznego. 
źródło: własne


 Akcja:

6 komentarze:

Chleb z suszonymi pomidorami - wspólne pieczenie

Ten chleb dołączył do wspólnego pieczenia z innymi blogerkami. Sympatyczny weekend, pachniało w całym domu, wszyscy piekli chlebek lub focaccię. Zdecydowałam się na chleb, jednak zamiast oliwek dałam suszone pomidory, bo oprócz męża, to za oliwkami mało kto u nas przepada. Przepis pochodzi z książki "Bread" Jeffreya Hamelmana. Pszenny, powoli rosnący, idealny. Oliwki, pomidory suszone, można zastąpić innym dodatkami, otrzymamy tym samym chleb na jaki akurat mamy ochotę. Oprócz mnie piekły że mną :


Ale Nas dużo się nazbierało ;) Dziękuję wszystkim za wspólne pieczenie i czekam na kolejne...A tymczasem podaję przepis na pyszny, domowy chlebek.


Składniki - zaczyn:
- 30 g aktywnego zakwasu (pszenny lub żytni, dokarmiony dzień wcześniej)
- 150 g mąki pszennej, chlebowej 
- 180 g wody 

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 12-16 godzin. 

Składniki - ciasto chlebowe:
- 360 g płynnego zaczynu
- 360 g wody (letniej)
- 90 g mąki pszennej pełnoziarnistej 
- 630 g mąki pszennej, chlebowej
- 2 łyżeczki soli 
- ok. 6 suszonych pomidorów - można dać np. oliwki 

Przepis:
Wszystkie składniki (oprócz pomidorków) połączyć ze sobą. Dokładnie wyrobić, ręcznie lub mikserem. Dodać drobno posiekane pomidory suszone, ponownie całość dokładnie wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia pod folią na 2,5 godz. ( w tym czasie ciasto dwukrotnie odgazować, delikatnie rozciągając i składając). Podzielić ciasto na dwa małe bochenki lub zrobić jeden bochenek i jedną foccacię. Ciasto ma wyrastać w lodówce przez 12-18 godzin lub w ciepłym miejscu ok 2 godzin. Najlepiej piec na kamieniu w temp. 220 st. przez ok. 30-40 min. 

Smacznego. 



32 komentarze:

Pieczarki z cebulką

Przepis banalny, ale jest podstawą wielu przekąsek, dań itp. Zawsze kiedy dostaję od teścia całą skrzynkę takich pieczarek, robię zapasy. Smażę z cebulką doprawiam, i zamrażam. Na zapiekanki, paszteciki - idealne. Zawsze można wyczarować coś z niczego. Uwielbiam takie proste gromadzenie zapasów. 

Składniki:
- 3 kg pieczarek 
- 3 średnie cebule 
- sól, pieprz do smaku 


Przepis. 
Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki również w kostkę (większą) lub półplasterki. Na patelnie wsypać cebulę, zeszklić. Dodać pokrojone pieczarki i dusić całość ok 40 min., aż pieczarki będą miękkie a woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem do smaku.  Wystudzić. Przełożyć do małych pojemników i zamrozić.

Smacznego. 
źródło: własne 

2 komentarze: