Włoski chlebek na zakwasie

Taki oto chlebek powstał z "Henia". I tym razem spisał się na medal. Ostatnio mało co powtarzam chleby, które pieczemy, ciągle staram się coś wymyślać, wyszukać nowego. Ten był pieczony w dwóch foremkach, dużej i małej. Duży sami zjedliśmy, mały powędrował do koleżanki z pracy (ponoć smakował ;)).


Składniki na zaczyn:
- 24 g zakwasu żytniego 
- 120 g wody
- 171 g maki chlebowej

Składniki na ciasto właściwe:
- 315 g zakwasu
- 342 g wody
- 428 g maki chlebowej
- 6 g świeżych drożdży
- 12 g soli morskiej
- 1/2 szklanki otrębów


Przepis na zaczyn:
- wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin.

Przepis na ciasto właściwe:
- wszystkie składniki połączyć, ale wody dodawać stopniowo - najpierw ok. 280 g
- całość wyrabiać ok. 10 min.
- dodać resztę wody i dalej wyrabiać ok. 15 min.
- ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 3 godz.
- w połowie czasu ciasto odgazować i przełożyć do foremki
- zostawić jeszcze na ok. 1,5 godz. aby dobrze wyrosło
- piekarnik nagrzać do 240 st.
- chlebek piec najpierw 10 min. w temp. 240 st., następnie zmniejszyć temp. do 230 st. i piec kolejne 20 - 25 min.
- wystudzić na kratce

Smacznego.
źródło: magiawkuchni

5 komentarze:

Dżem z truskawek, rabarbaru i kardamonu ( z wypiekacza do chleba )

Sezon truskawek nadal trwa, więc trzeba korzystać póki jeszcze są. Są dżemy, musy, będzie jeszcze sok, truskawki w cukrze na zimę... Regał z przetworami w tym roku powoli się zapełnia, a to dopiero początek. W tym przepisie pierwszy raz wykorzystałam opcję "jam" w swoim wypiekaczu do chleba, ale oczywiście można przygotować w tradycyjnym garnku.


Składniki:
- 1 kg obranego i oczyszczonego rabarbaru
- 0,5 kg truskawek (obranych z szypułek)
- 0,5 cukru trzcinowego
- 5 ziarenek kardamonu


Przepis ( w wypiekaczu do chleba):
- do miski wypiekacza wrzucić pokrojony w małe kawałki rabarbar, truskawki, wsypać cukier ustawić program "jam" (program 1,5 godz.)
- ziarenka kardamonu rozgnieść w moździerzu
- po upływie 1,5 godz. otworzyć wypiekacz, zawartość przelać do garnka, dodać kardamon i zagotować
- zostawić na parę godzin, najlepiej na noc
- rano dżem ponownie zagotować, mieszając aż zacznie gęstnieć
- nakładać gorący dżem do wyparzonych, czystych słoików
- mocno zakręcić, odstawić do góry dnem, zostawić do całkowitego wystygnięcia



Przepis ( w tradycyjny sposób):
- rabarbar (małe kawałki) i truskawki zasypać cukrem
- wrzucić wszytsko do garnka z grubym dnem i smażyć przez ok 40 min. mieszając co jakiś czas
- dalej postępować jak wyżej przy wypiekaczu do chleba

Smacznego.
źródło: mojetworyprzetwory



AKCJA.
Truskawkowy zawrót głowy 2013Akcja rabarbar - IV edycja

11 komentarze:

Tarta z salami i serami

Takie upały, że aż się nie chce gotować tradycyjnych obiadów. Najlepsze są takie przekąski na ciepło - zimno, każdy weźmie wtedy kiedy akurat jest głodny. Sezon na szparagi jeszcze jest więc trzeba je wykorzystać.
Przepis na tartę już jest na blogu, dzisiejszy wpis to tylko propozycja co można dodać ;) Tym razem u Nas było treściwiej bo nie same warzywa... było salami, ser żółty, ser feta, mozzarella, cukinia, szparagi i świeże zioła ... same cuda
Polecam ;)


Smacznego.
źródło: własne



1 komentarze:

Chleb żytni z prażonym słonecznikiem (na zakwasie)

Chleby, chlebki, bułki, codziennie coś innego. Czasem coś "starego" wypróbowanego, innym razem zupełnie coś nowego. Szukam, wybieram, mieszam, dodaję coś od siebie i powstają kolejne domowe wypieki. Tym razem zapraszam Was na chlebek żytni na zakwasie z prażonym słonecznikiem, pieczony nie w maszynie lecz w tradycyjny sposób.


Składniki na zaczyn:
- 1 łyżka zakwasu żytniego - koniecznie dokarmionego wcześniej (min. 10-12 godz. wcześniej)
- 150 ml wody
- 150 g mąki żytniej chlebowej typ 720

Składniki na chleb właściwy:
- 380 g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki drożdży suszonych
- 200 ml wody o temp. pokojowej
- 50 g prażonego słonecznika


Przepis na zaczyn:
- dzień przed pieczeniem wymieszać składniki na zaczyn, czyli: zakwas, wodę i mąkę
- miskę przykryć folią i odstawić na 12-18 godzin

Przepis na chleb właściwy:
- na suchą patelnię wsypać słonecznik, podpiekać ok. 5 min, wystudzić
- wszystkie składniki (oprócz słonecznika )na chleb dokładnie wymieszać łyżką lub zmiksować
- dodać uprażony i wystudzony słonecznik
- keksówkę wysmarować oliwą i wysypać otrębami
- do keksówki przełożyć ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania (na ok. 2-6 godz.) w zależności jak będzie rosło, ma podwoić swoją objętość
- keksówkę włożyć do zimnego piekarnika, nastawić temp. 230 st. i piec ok. 30 min, po tym czasie zmniejszyć temp. do 210 st. i piec kolejne 30 min.
- czas pieczenia zależy jak szybko nagrzewa się piekarnik, w trakcie warto sprawdzać czy za bardzo się nie przypieka

Smacznego.
źródło: Pracownia Wypieków


0 komentarze:

Woda z miętą, szałwią i cytryną

Taka woda idealnie sprawdza się u Nas w upalne dni. Nie trzeba dużo, a lepsze to i zdrowsze niż wody gazowane itp.

Składniki:
- 1,5 l wody przegotowanej ostudzonej
- 10 listków mięty
- 5 listków szałwii
- 3 plasterki cytryny
- kostki lodu
- wysoki dzbanek lub butelka

Przepis:
- listki szałwii i mięty dokładnie umyć
- plasterki cytryny przekroić na pół
- w dzbanku lub butelce umieścić listki mięty, szałwii i plasterki cytryny
- zalać wodą
- dodać kostki lodu i od razu podawać

Smacznego.
źródło: własne

2 komentarze:

Mus rabarbarowy z cynamonem na zimę

Oprócz musu truskawkowego w tym roku powstał też mus rabarbarowy z cynamonem. Zrobiony głównie na potrzeby deseru z rabarbarem, który bardzo chętnie zabieramy ze sobą do pracy jako drugie śniadanie. Rabarbar podgotowałam, zmiksowałam i zamknęłam za szkłem ;)


Składniki:
- 1 kg obranego i pokrojonego rabarbaru
- ok. 200 g drobnego cukru ( można dać więcej lub mniej, w zależności jaki słodki będzie rabarbar)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 150 ml wody


Przepis:
- do garnuszka włożyć rabarbar, dodać wodę, cukier, cynamon - całość gotować ok 20 min.
- po tym czasie zmiksować blenderem na mus,
- pogotować ok 15 min. żeby nadmiar wody odparował
- gorący mus przełożyć do czystych i wyparzonych słoików
- zakręcić, odstawić na zakrętkach i przykryć ręcznikiem lub ściereczkami



Smacznego.
źródło: własne


0 komentarze:

Mus truskawkowy na zimę

W tym roku sezon na przetwory otworzyły truskawki i rabarbar. Tym razem jako pierwszy wpis będzie mus truskawkowy na zimę. Idealny do deserów, ciast, koktajli.
Taki mus pamiętam z dzieciństwa, w jednej z kawiarenek, nazywał się deser Mikołaj - mus truskawkowy, lody waniliowe i dużo dużo bitej śmietany ;) nie trzeba nic więcej...




Składniki:
- 2 kg truskawek
- 200 g cukru
- wyciśnięty sok z 2 cytryn



Przepis:
- truskawki obrać z szypułek, umyć, włożyć do garnka
- lekko zgnieść (użyłam tłuczka do ziemniaków), zasypać cukrem, wymieszać, przykryć i włożyć do lodówki  najlepiej na całą noc
- truskawki razem z sokiem zagotować
- dodać sok z cytryny i zmiksować blenderem na jednolitą masę
- gorący mus przelewać do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do góry ( tzw. na zakrętkach)
- przykryć ręcznikiem lub ściereczkami


Smacznego.
źródło: mojetwoje

0 komentarze:

Włoski chleb z sezamem

Taki oto chlebek będzie na jutrzejsze śniadanie do pracy. Bardzo prosty w wykonaniu, wymieszałam, odstawiłam do wyrośnięcia, poszliśmy na parapetówkę, wróciliśmy, uformowałam bochenek, włączyłam piekarnik, posmarowałam, naciełam, posypałam sezamem i samo się upiekło ;) Idealny na śniadanie, kolację, nawet sam z masełkiem. A jak pięknie pachniało... domowym pieczywem.


W oryginalnym przepisie u Arabeski miały być dwa bochenki takie bardziej bagietki, ja uformowałam jeden duży.

Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mleka w proszku
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki drożdży
- 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek

do posmarowania:
- 1 jajko
- odrobina wody
- sezam

Przepis:
- w dużej misce wymieszać wszystkie składniki na chleb, wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne
- miskę przykryć i odstawić do podwojenia objętości ( czas zależy od temp.)
- po wyrośnięcia ponownie chwilę wyrobić, z ciasta uformować dużą kulę
- blachę wyłożyć papierem do pieczenia, z kuli uformować bochenek, przykryć i odstawić na 30-45 min. do ponownego wyrośnięcia (ciasto ma być wyrośnięte i napuszone)
- piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C
- jajko wymieszać z odrobiną wody, posmarować chleb i posypać sezamem
- ostrym nożem naciąć bochenek
- piec ok 30 min. w temp. 200 st. C

Smacznego.

7 komentarze:

Ciasto ze śliwkami

To ciasto znalazłam przeglądając moje ulubione strony. Szukałam ciasta bez masy, kremu, na dużą blaszkę, miało się ładnie kroić i takie właśnie było. Wykorzystałam do niego śliwki, które w zeszłym roku zaprawiałam na zimę, ale można dać inne owoce. Niestety nie mam zdjęcia w kawałkach, gdyż ciasto było na zamówienie ;) mam nadzieję, że smakowało...


Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 proszek do pieczenia
- 1 kg owoców - dałam śliwki z kompotu (bez pestek)



Przepis:
- margarynę rozpuścić, wystudzić
- jaja ubić z cukrem, dolewać stopniowo roztopione masło
- następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia - całość wymieszać
- blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, na górę wyłożyć owoce
- piec w temp. 175 st. przez około 40-50 min.

Smacznego.
źródło: Ciasteczkolandia 


wpis dodaję do akcji:





Czerwone owoce w roli głównej

10 komentarze:

Tarta z serem i szparagami

Hmm początek weekendu majowo - czerwcowego zaczął się bardzo pomyślnie, gdyż pierwszy raz miałam zaszczyt porozmawiać z Ewa z MojeTworyPrzetwory. Wróciłam do domu pełna optymizmu, chęci do krzątania się po kuchni i postanowiłam, że na piątkowe spotkanie z przyjaciółmi, oprócz mięska z grilla, ciasta i sałatki, przygotuję też tartę, jako przekąska pomiędzy ciastem a czymś konkretnym do zjedzenia ;)
I tak oto powstała zielona tarta z serem feta. 


Bo to teraz taki sezon na tarty, my głównie robimy z ciasta francuskiego, raz na słono, innym razem na słodko. U Ewy też ostatnio gościła ;) Każda tarta może być inna, a składniki można mieszać i mieszać. Nasza była taka, zapraszam...


Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- pół opakowania sera fety
- 1 kulka mozzarelli
- garść rukoli
- ok. 6 szparagów - umytych, obranych
- 1 jajko
- sól i pieprz

Przepis:
- na papierze do pieczenia rozłożyć płat ciasta francuskiego, zrobić brzegi
- całość posmarować roztrzepanym jajkiem
- na to rozłożyć rukolę
- szparagi przeciąć na pół, ułożyć na rukoli
- mozzarellę porwać na kawałki, powkładać pomiędzy szparagi
- ser feta pokroić w kosteczkę, rozsypać po górze tarty
- całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i solą
- włożyć do nagrzanego piekarnika do 220 st. piec ok. 20-30 min.
- podawać na ciepło lub zimno



Smacznego.
źródło: własne

1 komentarze: