Prosty chleb pszenny

Jak już wiecie domowe pieczywo uzależnia, wciągnęłam się i ja ;) A, że dzień wcześniej dostałam przesyłkę i 10 kg mąki różnego rodzaju, postanowiłam ją od razu wypróbować. Tym razem padło na zwyczajny chleb pszenny na drożdżach. Nawet nie spodziewałam się, że urośnie taki gigantyczny. Jedliśmy go dwa dni i nie została ani kromka. ;)



Składniki:
- 700 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- 25 g miękkiego masła
- 1 saszetka suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml ciepłego mleka
- 300 ml ciepłej wody


Przepis:
- w misce wymieszać mąkę z solą, dodać masło
- dosypać drożdże i cukier
- dodać mleko, wodę i wyrobić ciasto - ma być elastyczne i gładkie
- przykryć ściereczką i zostawić do dwukrotnego powiększenia objętości
- po wyrośnięciu, ciasto uderzyć pięścią, chwilę wyrobić
- uformować bochenek, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- ponownie przykryć i zostawić na 30 min.
- ostrym nożem naciąć chleb kilkakrotnie, oprószyć mąką
- piekarnik rozgrzać do 230 st.
- chleb piec 10 min. w temp. 230 st., następnie zmniejszyć do 200 st. i piec ok. 25 min.
- upieczony bochenek powinien być brązowy, wyrośnięty



Smacznego.
źródło: Moje Wypieki 


2 komentarze:

Stokrotka - bułki razowe

Takie bułeczki uwielbiam, szybkie, pięknie rosną, równie szybko znikają ze stołu. ;) Co tu więcej mówić, były na kolację i na śniadanie do pracy. Użyłam mojej niezawodnej maszyny do wypieku chleba, ale tym razem tylko wyrobiła za mnie ciasto. Bułeczki piekły się w tradycyjnym piekarniku.


Składniki:
- 200 g mąki chlebowej 750
- 150 g mąki orkiszowej
- 50 g mąki żytniej razowej
- 30 g otrębów
- 270 ml wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 12 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki miodu
- 60 g ulubionych ziaren - u mnie siemie lniane, pestki dyni i słonecznika
- 3 łyżki ziaren do posypania


Przepis:
- do maszyny wlać wodę, olej, miód,
- dodać sól, mąkę chlebową, orkiszową i żytnią
- na to otręby, ziarna, drożdże - ustawić program na wyrabianie ciasta drożdżowego (u mnie 1,5 godz.)
- blachę wyłożyć papierem do pieczenia
- po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę - podsypać odrobiną mąki
- ciasto podzielić na 7 części, każdą chwilę wyrobić, rozpłaszczyć i złożyć do środka
- układać bułki łączeniem do dołu, w kształcie stokrotki
- zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
- nagrzać piekarnik do 200 st.
- wyrośnięte bułki posmarować wodą, posypać ulubionymi ziarnami
- piec około 20 min. w temp. 200 st.
- wystudzić na kratce

Smacznego.
źródło: MojeTworyPrzetwory 


wpis dodaję do akcji:

4 komentarze:

Gofry z dżemem i bitą śmietaną - pomysł na podwieczorek

Trudno ten wpis nazwać przepisem, bo będzie to tylko propozycja deseru, pomysł na podwieczorek, coś smacznego do kawy lub herbaty. Użyłam gotowych gofrów, bo gofrownicy jeszcze nie mam ;(, ale i tak wyszły smaczne. Możemy ułożyć dodatki jakie akurat mamy w domu, dżemy, konfitury, owoce, polewy, ile ludzi tyle możliwości. Zapraszam



Składniki:
- gotowe gofry
- dżem (u mnie wiśniowy)
- bita śmietana
- herbatka pomarańczowa


Gofry podpiec w tosterze, żeby były ciepłe i chrupiące. Posmarować dżemem, ułożyć bitą śmietanę. Do gotowej, czarnej herbaty dodać sok wyciśnięty z połowy pomarańczy, posłodzić do smaku. Nic tylko się zajadać ;)

Smacznego.
źródło: własne



4 komentarze:

Deser z rabarbarem

Były truskawki, teraz pora na rabarbar. Tym razem jako deser, jako drugie śniadanie do pracy. Codziennie zabieramy owsiankę w słoiku, a pewnego dnia postanowiłam zrobić coś innego, ale także w małych słoiczkach, żeby łatwiej było transportować ;)


Składniki:
- 220 g obranego i pokrojonego rabarbaru
- 55 g drobnego cukru
- 125 ml wody
- pół łyżeczki cynamonu
- jogurt naturalny
- parę łyżek muesli lub płatków owsianych


Przepis:
- do garnuszka włożyć rabarbar, dodać wodę, cukier, cynamon - całość gotować ok 10-15 min, aż rabarbar będzie miękki - ostudzić i schłodzić w lodówce
- schłodzony mus rabarbarowy rozłożyć pomiędzy pomiędzy słoiczki (starczyło na 3)
- na górę rozłożyć jogurt naturalny, posypać muesli lub płatkami owsianymi

Smacznego.
źródło: Moje Wypieki 


wpis dodaję do akcji:


Akcja rabarbar - IV edycja

7 komentarze:

Szybki biszkopt z truskawkami

O tak sezon na truskawki, rabarbar rozpoczęty. Truskawek co prawda swoich nie mam, ale rabarbar tak. Będzie się działo tego lata. A już teraz zapraszam na pyszne, zdrowe ciasto z truskawkami. Zdrowe bo z mąki pełnoziarnistej ;)



Składniki:
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 80 g mąki pszennej
- 40 g śmietany 12%
- 120 g jogurtu naturalnego - jeden kubeczek
- 30 g cukru trzcinowego
- 30 g cukru białego
- 3 jajka
-1 torebka proszku do pieczenia
- 250 g truskawek


Przepis:
- truskawki ubyć, oczyścić, przekroić na pół
- rozbić jajka, dodać oba cukry - całość wymieszać
- stopniowo dodać mąki oraz proszek do pieczenia
- dolać śmietankę oraz jogurt naturalny - dokładnie wymieszać aby nie było grudek
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, na górę ułożyć truskawki
- całość piec ok. 40 min. w temp. 180 st.
- wystudzić, posypać cukrem pudrem
- podawać z bitą śmietaną



Smacznego.
źródło: Smakowity Kąsek 

wpis dodaję do akcji:





Czerwone owoce w roli głównej

1 komentarze:

Brzoskwiniowa owsianka w słoiku

Taką owsiankę zabieramy od tygodnia codziennie do pracy. Zasmakowała wszystkim, przygotowuję ją wieczorem, wkładam do lodówki a rano jest jak znalazł na drugie śniadanie. Za każdym razem dodaję co innego, mieszam, kombinuję ;) Czekam na truskawki, malinki, jagody to dopiero będzie extra.



Składniki: (na 3 słoiczki):
- 15 łyżeczek płatków owsianych (daję po 5 łyżeczek do słoika)
- dżem truskawkowy
- 3 pokrojone w kostkę połówki brzoskwiń (dałam z puszki)
- 1 kubek jogurtu naturalnego
- drobno starta mleczna czekolada


Przepis:
- na dno słoiczków wsypać po 5 łyżeczek płatków
- posypać startą czekoladą mleczną lub deserową (około łyżeczka na słoik)
- na to ułożyć brzoskwinie lub dowolne owoce
- jogurt naturalny rozlać do słoiczków (wyjdzie około 3-4 łyżki na słoik)
- na górę dać po pół łyżeczki dżemu truskawkowego
- całość posypać startą czekoladą

Smacznego.
źródło: MojeTworyPrzetwory 


Wpis dodaję do akcji:

 
 

6 komentarze:

Mój pierwszy - Vermont Sourdough

Tym razem postanowiłam upiec chleb w tradycyjny sposób. Kiedyś Ewa powiedziała mi, że pieczenia chleba uzależnia i miała zdecydowanie rację. Piekę od niedawna, a ciągle szukam, przeglądam nowe przepisy, mieszam, czekam, aż rośnie ;)




Składniki:
- na zaczyn:

  • 136 g mąki pszennej chlebowej
  • 168 g wody
  • 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
- ciasto właściwe:
  • 680 g mąki pszennej chlebowej
  • 90 g mąki żytniej pełnoziarnistej 
  • 420 g wody 
  • 1 łyżeczka soli
  • cały zaczyn 

Przepis:
- wszystkie składniki zaczynu wymieszać, przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 12-16 godzin
- składniki na ciasto właściwe (poza solą) wymieszać - przykryć szczelnie i zostawić na 20-60 min. w temp. pokojowej 
- po tym czasie posypać solą, dobrze wyrobić lub zmiksować - przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 2,5 godz. do wyrośnięcia, po tym czasie ciasto dwukrotnie złożyć co 50 min. 
- ciasto podzielić na 2 części i uformować bochenki, ułożyć do wyrośnięcia (najlepiej w koszyku do wyrastania) na ok 2,5 godz. - moje rosły 18 godzin w temp. 6 st. C 
- przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia  (chleby można naciąć i obsypać mąką ) - piec w temp. 235 st. przez ok 40 min. 
- wystudzić na kratce 




Smacznego.
źródło: MojeWypieki










2 komentarze:

Bagietki na zakwasie żytnim

Moja przygoda w domowym pieczywem ciągle się rozwija, tym razem będą pierwsze moje bagietki. Wykorzystałam do tego mój zakwas - mojego Henia ;). Jedna powędrowała w prezencie do siostry, resztę zostały zjedzone przez naszą trójkę.


Składniki:
- zaczyn:

  • 50 g aktywnego zakwasu żytniego 
  • 180 g mąki pszennej razowej 
  • 180 ml letniej wody 
- ciasto:
  • 300 g zaczynu 
  • 400 ml letniej wody 
  • 500 g mąki żytniej typ 720 
  • 150 g mąki pszennej razowej 
  • 2 łyżeczki soli 
  • kostki lodu 

Przepis:
- zakwas umieszczamy w dużej, szklanej misce - dodajemy mąkę i letnią wodę, mieszamy, żeby nie było grudek, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-10 godzin 
- po tym czasie przygotowany wcześniej zaczyn łączymy z mąkami 
- do letniej wody dodajemy sól, i mieszamy do rozpuszczenia 
- powoli wlewamy wodę i wyrabiamy dokładnie ciasto (można mikserem)
- ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, szczelnie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 3 godz. 
- następnie wykładamy ciasto na stolnicę i chwilę wyrabiamy ( w razie potrzeby można podsypać mąką pszenną razową )
- ciasto dzielimy na 4 równe części i formujemy bagietki - układamy na papierze do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia 

- po godzinie rozgrzewamy piekarnik do 220 st. - na dole piekarnika umieszczamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu 
- po godzinie nacinamy bagietki na skos i wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 25 min. 
- studzimy na kratce 

Smacznego. 
źródło: Smakowity Chleb 


5 komentarze:

Beza Cappuccino wg. Nigella Lawson

Białka chomikowałam w zamrażarce, aż postanowiłam je wykorzystać. Tak naprawdę oprócz bezików, to była moja pierwsza w życiu upieczona beza. Trafiłam na nią przy okazji przeglądania książki Nigellissima.
Można podawać z lodami. U nas królował jeszcze szampan dla dzieci ;)



Składniki:
- 250 g cukru pudru
- 4 łyżki rozpuszczalnego espresso
- białka 4 jajek
- szczypta soli
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 300 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka kakao w proszku do oprószenia


Przepis:
- rozgrzać piekarnik do 180 st.
- na papierze do pieczenia odrysować koło o średnicy 23 cm
- w niewielkiej misce wymieszać cukier z espresso w proszku, odstawić
- w czystej misce (najlepiej metalowej) ubić białka ze szczyptą soli, na niezbyt sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodawać po 1 łyżce cukru z kawą
- do ubitej na sztywno piany w kolorze ecru, wmieszać czystą łyżką skrobię kukurydzianą oraz ocet
- wypełnić bezową pianą narysowany okrąg, nakładając porcjami, wyrównać, aby była płaska
- wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temp. do 150 st. - piec przez godzinę
- po tym czasie wyłączyć piekarnik i poczekać aż ostygnie
- kiedy beza ostygnie, ostrożnie przełożyć ja na paterę do góry nogami - powoli zdjąć papier do pieczenia
- śmietanę kremówkę ubić aż będzie gęsta i napowietrzona - rozprowadzić ja lekkimi ruchami na  szczycie bezy
- bezę oprószyć przez gęste sito sproszkowanym kakao



Smacznego.
źródło: Nigellissima.



0 komentarze: