Chleb pełnoziarnisty

Chleb pełnoziarnisty powstał na bazie Chlebka jogurtowego z maszyny, lecz z małymi zmianami. Była to inwencja twórcza, gdyż w domu została tylko mąką pełnoziarnista, ale ryzyko się opłacało. Wyszedł zdrowy, syty chlebek.


Składniki na Chleb pełnoziarnisty:
- 150 ml letniej wody
- 150 ml jogurtu naturalnego - o temp, pokojowej
- 1 łyżka oleju
- 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 15 g otrębów pszennych
- 10 g pestek dyni lub słonecznika
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczki suszonych drożdży



Przepis na Chleb pełnoziarnisty:
- do maszyny wlać wszystkie składniki mokre czyli woda, jogurt, olej
- dodać mąkę, sól, otręby, pestki dyni lub słonecznika
- na górę wsypać drożdże
- ustawić program podstawowy, waga 700 g, skórka średnio wypieczona
- po upieczeniu wystudzić na kratce

Smacznego.
źródło: własne

1 komentarze:

Diobełki z Frytkami

Hmmm, jak to mówi mój mąż, diobełki ;) to nic innego jak nacięte parówki, które smażąc w głębokim oleju tak pięknie się otwierają, że wychodzą takie diobełki.... Idealne dla dzieci, z frytkami to albo fajny pomysł na obiad lub na ciepłą kolację ;)

Składniki na Diobełki z Frytkami:
- 6 parówek wieprzowych (mogą być drobiowe)
- pół paczki frytek
- pomidor, ogórek
- 1/2 butelki oleju


Przepis na Diobełki z Frytkami:
- olej wlać do frytkownicy lub garnka (użyłam woka)- rozgrzać
- z parówek ściągnąć folie, przekroić na pół, każdą naciąć na końcach na krzyż
- na olej wrzucić frytki
- pomidora i ogórka pokroić, ułożyć na talerzu
- pod koniec smażenia frytek wrzucić parówki
- po ok. 3 - 5 min, wyciągnąć, odcedzić na ręczniku papierowym
- wyłożyć na talerze

Smacznego.
źródło: zasłyszane

5 komentarze:

Biszkopt Kokosowy z Galaretką i Ananasem


Tworząc to ciasto, spełniałam jedno życzenie, mianowicie miała być galaretka i owoce ;) długo nie kombinując, zdecydowałam się na standardowy biszkopt  ale chciałam wzmocnić smak wiórkami kokosowymi, gdyż lubię połączenie ananasa i wiórek kokosowych, wyszło lepsze niż się spodziewałam ;)




Składniki na Prosty Biszkopt Kokosowy z Galaretką i Ananasem:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 galaretki truskawkowe
- puszka ananasów krojonych
- dżem truskawkowy
- wiórki kokosowe



Przepis na Prosty Biszkopt Kokosowy z Galaretką i Ananasem:
- białka oddzielić od żółtek
- białka zmiksować z cukrem na puszysta masę, powoli dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując
- wsypywać po jednej łyżce mąki, za każdym razem całość powoli przemieszać
- na końcu dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i 3 łyżki wiórków kokosowych
- formę silikonową wysmarować odrobiną oliwy, wylać ciasto
- całość piec około 30-40 min w temp. ok 180 st. (do suchego patyczka)
- w międzyczasie przygotować galaretkę: rozpuścić 2 galaretki w 750 ml wody, wystudzić (powinna się trochę ściąć)
- do galaretki dodać pokrojone ananasy, całość wymieszać
- upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na dwa krążki
- pierwszy krążek ułożyć w tortownicy i formę zapiąć, wylać tężejącą galaretkę i przykryć drugim krążkiem, docisnąć
- 3 łyżki dżemu truskawkowego podgrzać w rondelku, polać delikatnie wierzch ciasta
- 3 łyżki wiórków kokosowych uprażyć na suchej patelni, posypać do górze ciasta
- całość schłodzić

Smacznego.
źródło: własne



6 komentarze:

Bułeczki z Pieczarkami i Serem

Takie bułeczki przygotowałam w sobotę wieczorkiem, jak już wszyscy poszli spać... Idealnie wkomponowały się w niedzielne śniadanko, były pyszne, chrupiące, syte ;) a zapach unosił się po całym domu, jak tylko skończyły się piec, nie mogłam się powstrzymać i musiałam spróbować nawet taką cieplutką ... hmmm ten smak czuję do dziś ;)


Składniki na Bułeczki z Pieczarkami i Serem:
- 500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej) - dałam pełnoziarnista 
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1/2 szklanki letniej wody 
- 2 łyżki oleju słonecznikowego + odrobina do smażenia
- 1 jajko + 1 jajko roztrzepane (do posmarowania bułek)
- 1 łyżeczka soli 
- 12 g suchych drożdży 
- 500 g pieczarek 
- 1/2 szklanki startego sera żółtego
- 2 średnie cebule
- sól i pieprz 


Przepis na Bułeczki z Pieczarkami i Serem:
- mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników, wyrobić, na koniec dodać tłuszcz
- wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i gładkie 
- uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć, ma podwoić swoją objętość (około godziny)
- w tym czasie przygotować farsz: na odrobinie oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojone pieczarki, doprawić do smaku solą i pieprzem, podsmażyć, aż woda odparuje, wystudzić 
- wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki (u mnie wyszło 12 sztuk) 
- każdą lekko rozwałkować na kształt koła
- na każdą nakładać nadzienie pieczarkowe i łyżeczkę startego sera, zlepiać końce
- układać łączeniem do dołu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 
- wszystkie bułeczki ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 25 min. do wyrośnięcia 
- posmarować roztrzepanym jajkiem, oprószyć sezamem lub makiem 
- piec około 25 min w temp. 190 st. 
- podawać na ciepło lub zimno 

Smacznego.
źródło: Mojewypieki



1 komentarze:

Obiad z Woka (bez mięsa)...

Czasem są takie dni, że coś by się zjadło, a tak naprawdę nie wiadomo co, tym bardziej, że choroba zbiera i nie ma się siły siedzieć  kuchni i gotować... ale coś jednak trzeba było zjeść, wpadłam więc na pomysł szybkiego obiadu z woka... trochę mrożonych warzyw, jajko, ser żółty i gotowe ;)


Składniki na Obiad z Woka:
- garść mrożonych małych marchewek i garść brokułów (można dać dowolne mrożone warzywa, jakie tylko lubimy)
- pół kostki rosołowej drobiowej
- łyżka masła
- 1 jajko
- kawałek sera żółtego
- sól i pieprz

Przepis na Obiad z Woka:
- wok ustawić na kuchence, wlać ok 1 szklanki wody, dodać pół kostki rosołowej, wrzucić warzywa, gotować do miękkości
- gdy warzywa są ugotowane, oblać nadmiar wody, dodać łyżkę masła na dno woka
- na środek warzyw wbić jajko
- dodać sól i pieprz do smaku
- jeżeli jajko jest ścięte, zetrzeć na górę ser żółty - wok zdjąć z ognia i przykryć, poczekać aż ser się rozpuści
- ostrożnie przełożyć danie na talerz


Smacznego.
źródło: własne


3 komentarze:

Kiełbaski z Ogniska + Sałatka Wiosenna

Wreszcie zawitała wiosna ;) wiec pora wyruszyć na świeże powietrze... pierwsze ognisko w tym roku rozpalone, więc sezon można uważać za otwarty ;)


Składniki na Kiełbaski z Ogniska + Sałatka Wiosenna:
- 1 kg kiełbasy
- 3 pomidory
- 4 ogórki konserwowe
- 1 cebula czerwona
- pieprz, odrobina oliwy


Przepis na Kiełbaski z Ogniska + Sałatka Wiosenna:
- kiełbasę pokroić na średniej wielkości kawałki
- na końcach ponacinać na krzyż - piec na ognisku
- ogórki i pomidory pokroić w dużą kostkę, cebulę w piórka,
- do miski wsypać cebulę, ogórki, pomidory - skropić odrobiną oliwy, przyprawić do smaku
- podawać z ciepłą kiełbaską z ogniska, chlebkiem, ketchupem, musztardą

Smacznego.
źródło: własne

3 komentarze:

Chleb z Chrupiącą Skórką Bez Zagniatania

W tym tygodniu powstają coraz to nowsze chlebki, jak nie z automatu to tradycyjnie z piekarnika... sprawdzam, mieszam, kombinuję a potem tylko czekam na końcowy efekt i zdanie chłopaków czy smakowało, czy nie ;) Często piekę chleb bez wyrabiania, chleb od niechcenia,  szybki, smaczny, zdrowy bo domowy... ten z pewnością też zagości w naszej domowej piekarni ;)



Składniki na Chleb z Chrupiącą Skórką Bez Zagniatania:
- 3 szklanki mąki
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 szklanki ciepłej wody



Przepis na Chleb z Chrupiącą Skórką Bez Zagniatania:
- w dużej misce wymieszać mąkę, rozkruszone drożdże i sól
- dodać wodę, wymieszać
- przykryć folią spożywczą i zostawić na 12-18 godzin w temp. pokojowej
- po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę (obsypaną mąką)
- uformować kulę i przykryć ściereczką, ponownie dostawić do wyrośnięcia na ok 2 godz.
- 30 min, przed końcem wyrastania umieścić garnek rzymski lub naczynie żaroodporne z przykrywką w piekarniku nagrzanym do 240 st. C.
- przenieść ciasto do gorącego naczynia, przykryć i piec ok. 45 min.
- chleb powinien się zrumienić mimo przykrycia (jeżeli tak nie będzie, zdjąć pokrywkę na ok 15 min.)




Smacznego.
źródło: wkrainiesmaku



7 komentarze:

Chlebek Jogurtowy z Maszyny

Ten tydzień będzie chlebowy... dziś chlebek jogurtowy z maszyny, jutro chleb z chrupiącą skórką bez zagniatania, a pod koniec tyg w planach mam chlebek pszenny na zaczynie zakwasowym ;) takie cuda będą powstawać w mojej kuchni... Zapraszam

Składniki na Chlebek Jogurtowy z Maszyny:
- 150 ml letniej wody
- 125 ml jogurtu naturalnego - o temp, pokojowej
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka miodu
- 200 g mąki pszennej
- 150 g mąki pszennej razowej
- 25  g otrębów pszennych
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki suszonych drożdży



Przepis na Chlebek Jogurtowy z Maszyny:
- do maszyny wlać wszystkie składniki mokre czyli woda, jogurt, olej, miód
- dodać obie mąki, sól, otręby
- na górę wsypać drożdże
- ustawić program podstawowy, waga 700 g, skórka średnio wypieczona
- po upieczeniu wystudzić na kratce

Smacznego.
źródło: Smacznie z Joanną 

2 komentarze:

Sernik Kajmakowo - Kokosowy

Na ostatnie święta pierwszy raz u Nas pojawił się Sernik Kajmakowo - kokosowy... Był taki pyszny, że trzeba go powtórzyć, poza tym tylko jedno zdjęcie zrobione, bo tak szybko został pochłonięty  ;)

Składniki na Sernik Kajmkowo - Kokosowy:
- 300 g kruchych ciasteczek lub herbatników
- 50 g stopionego, ostudzonego masła
- 800 g sera kremowego, mielonego (dałam z wiaderka)
- 200 g cukru pudru
- 2 jajka
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 100 g masy krówkowej (karmelowej)
- 4 łyżki płatków kokosa uprażonych na suchej patelni (nie miałam, dałam wiórki kokosowe)


Przepis na Sernik Kajmkowo - Kokosowy:
- ciastka zmiksować z masłem
- tortownicę (24-26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem
- spód wylepić ciastkami
- do miski wyłożyć ser i cukier puder - miksować przez 2 min.
- dodawać po jednym jajku i dalej miksować
- dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować
- masę serową wylać na spód
- wstawić do nagrzanego piekarnika (ok. 130-140 st.) i piec ok. 1,5 godz. (środek musi być ścięty)
- wystudzić przy wyłączonym piekarniku i uchylonych drzwiczkach
- masę krówkową delikatnie podgrzać w rondelku, polać nim wystudzony sernik, wierzch posypać uprażonymi płatkami lub wiórkami kokosa
- ostawić do całkowitego zastygnięcia

Smacznego.
źródło: książka White Plate

4 komentarze:

Buchta Pełnoziarnista


Była już zwykła, dawna buchta, którą piekła moja mama, często gości w naszym domu, lecz postanowiłam też troszkę pokombinować i zrobić buchtę pełnoziarnistą ;) wyszła idealna, pięknie urosła i równie szybko została zjedzona ;)


Składniki na Buchtę Pełnoziarnistą :
- 180 ml mleka
- 1 jajko
- 40 g masła
- szczypta soli
- 50 g cukru
- 375 g mąki pełnoziarnistej (dałam typ 1850)
- 7 g drożdży

Przepis Na Buchtę Pełnoziarnistą:
- do pojemnika wlać mleko, dodać jajka, masło, sól, cukier, wsypać mąkę i na górę drożdże
- ustawić program  lub sweet (u mnie około 3 godz.)
- najlepsza jeszcze ciepłą z masełkiem, kakao lub ciepłą herbatka ;)


Smacznego. 
źródło: własne



5 komentarze:

Wątróbka Moczona w Mleku

Kiedy pierwszy raz poznałam smak wątróbki od razu mi zasmakowała ;) Moja ciocia od lat robi taką moczoną w mleku, po prostu przepyszna, więc zapraszam ;) obok Kiełbasek z Patelni to druga męska kolacja ;)


Składniki na Wątróbkę Moczoną w Mleku:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 1 duża cebula
- szklanka mleka
- sól i pieprz
- odrobina oleju


Przepis na Wątróbkę Moczoną w Mleku:
- wątróbkę oczyścić, ułożyć w miseczce, zalać mlekiem (zostawić najlepiej na ok. 30 min.)
- cebulę pokroić w piórka
- odrobinę oliwy rozgrzać na patelnię, wrzucić cebulę, lekko zrumienić
- wątróbkę odcedzić, wrzucić na patelnię, smażyć ok. 15 min
- na sam koniec posolić i popieprzyć (nie wcześniej bo wątróbka będzie twarda)
- można posypać prażonymi migdałami
- całość podać z frytkami, surówką z kiszonej kapusty i szklanką zimnego piwka



Smacznego.
źródło: własne


przepis dodaję do akcji:


A może wątróbka? Czyli podroby rządzą!

9 komentarze: