Chlebki Orkiszowe Do Koszyczka


Na wstępie chcę Wam złożyć życzenia z okazji zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy:

Niech Wam jajeczko dobrze smakuje,

bogaty zajączek uśmiechem czaruje.
Mały kurczaczek spełni marzenia,
wiary, radości, miłości, spełnienia.

A tymczasem zapraszam Was na pyszne chlebki do koszyka lub jeden duży na śniadanko.
Piekłam ostatnio mój pierwszy chlebek na zakwasie żytnim, był pyszny, został zjedzony w mgnieniu oka ;) Dlatego kiedy udało mi się dorwać mąkę orkiszową, postanowiłam, że do koszyczka na święconkę będą mini chlebki. Przepis w całości cytuję za Ewą ;)

Składniki na Zaczyn:
- 70 g aktywnego zakwasu żytniego
- 115 g wody
- 100 g mąki orkiszowej razowej

Przepis na Zaczyn:
- zakwas żytni, wodę, mąkę, wymieszać w misce
- przykryć szczelnie folią i zostawić na min 12-18 godz.



Składniki Na Chlebki Orkiszowe do Koszyczka:
- zaczyn
- 300 g letniej wody
- 1/3 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 420 g mąki orkiszowej razowej

Przepis na Chlebki Orkiszowe do Koszyczka:
- wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce
- formę keksówkę wysmarować oliwą wysypać otrębami lub sezamem
- ciasto przelać do formy (jednej dużej, lub tak jak u mnie parę małych), odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania (ciasto powinno wypełnić się po brzegi)
- piec 15 min. w temp. 230 st, a następnie zmniejszyć do 190 st. i piec kolejne 45 min.
- wystudzić na kratce

Chlebki czekają na jutrzejsze Świąteczne Śniadanko ;) Nawet jeden został podarowany w prezencie...
Smacznego.
źródło: MojeTworyPrzetwory

4 komentarze:

Domowy Zakwas Na Żurek

Zakwas Na Żurek robię w tym roku pierwszy raz... sama jestem ciekawa jego smaku ;) Święta już za pasem, Kto jeszcze nie zrobił to niech to uczyni ;) Polecam

Składniki na Domowy Zakwas Na Żurek:
- 1 łyżka zakwasu żytniego (może być też kawałek razowego chleba)
- 1/2 l letniej wody
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki żytniej typ 720


Przepis na Domowy Zakwas Na Żurek:
- do wysokiego słoika wsypujemy mąkę i zalewamy wodą - dokładnie mieszamy
- dodajemy czosnek i zakwas (lub chleb)
- zakrywamy słoik gazą i zostawiamy w ciepłym miejscu na min. 5 dni
- raz dziennie mieszamy
- po paru dniach można zakwas przelać do butelki i przechowywać w lodówce max. 2 tyg.


Smacznego.
źródło: MojeTworyPrzetwory

4 komentarze:

Babka Migdałowa z Polewą

Taką babkę robiłam pierwszy raz jakieś parę lat  temu. Nawet nie wiem skąd mam przepis, gdzieś podpatrzyłam, przeczytałam, szczerze nie pamiętam... ;) Ale idealnie pasuje na Świąteczny stół ...


Składniki na Babkę Migdałową z Polewą:
- 250 g masła
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka zmielonych migdałów (mogą być też orzechy)
- cukier waniliowy - dałam 2 łyżki domowego cukru waniliowego 
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- polewa ( w garnuszku podgrzałam 1 łyżkę mleka + 4 łyżki kremu czekoladowego, całość podgrzać do rozpuszczenia, polać babkę )

Przepis na Babkę Migdałową z Polewą:
- masło, cukier, cukier waniliowy i wodę zagotować, do rozpuszczenia cukru, zdjąć z ognia, przestudzić (masa musi być lekko ciepła)
- do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia i migdały - zmiksować
- dodawać po jednym żółtku, miksując
- białka ubić na sztywno, dodać ma masy i delikatnie wymieszać łyżką, do połączenia składników
- formę wysmarować i wysypać bułką tartą (użyłam silikonowej formy), wlać ciasto
- piec około 50 - 60 min. w temp. 175 st.
- wyjąć z piekarnika, ostudzić
- polać polewą czekoladową i udekorować migdałami wg uznania

Smacznego.
źródło: własne

Przepis dodaję do akcji:

 
 

5 komentarze:

Szybka Sałatka z Makaronem i Szynką

Do tak pysznego Chlebka  potrzebna była jakaś sałatka... Zważając na to, że z ostatniego obiadu został makaron, powstała sałatka makaronowa z szynką... prosta, pyszna, idealna do domowego pieczywa ;)


Składniki na Szybką Sałatkę z Makaronem i Szynką:
- ok 2-3 szklanki makaronu
- średni kawałek szynki lub parę plasterków
- ok. pół szklanki tartego sera żółtego lub pokrojonego w kostkę
- 3 pomidory śliwkowe
- cebulka dymka
- sól i pieprz do smaku


Przepis na Szybką Sałatkę z Makaronem i Szynką:
- makaron ugotować al dente, odcedzić
- szynkę pokroić w kostkę
- ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub też pokroić w kostkę
- cebulkę dymkę posiekać
- pomidory umyć i pokroić w kostkę
- w misce wymieszać makaron, szynkę, ser żółty, pomidory i cebulkę
- doprawić solą i pieprzem
- podawać ze świeżym pieczywem

Smacznego.
źródło: własne


Przepis dodaję do akcji:

0 komentarze:

Chlebek Na Zakwasie Żytnim


To jest mój pierwszy Chleb na Zakwasie Żytnim, który ostatnio hoduję w mojej kuchni. Już teraz wiem, że to był pierwszy, ale nie ostatni chleb... ;) przepis znalazłam u Ewy, z tym, że z powodu braku mąki orkiszowej, trochę pokombinowałam i wymieszałam mąki, które akurat miałam ;) oczywiście obawiałam się efektu, ale jak widać zupełnie niepotrzebnie... chlebek został cały pochłonięty... już w głowie mam pomysły na kolejne chlebki na zakwasie...


Składniki na Zaczyn:
- 70 g aktywnego zakwasu żytniego
- 115 g wody
- 100 g mąki pszennej razowej ( w oryginalnym przepisie mąka orkiszowa razowa)



Przepis na Zaczyn:
- zakwas żytni, wodę, mąkę, wymieszać w misce
- przykryć szczelnie folią i zostawić na min 12-18 godz.



Składniki Na Chlebek Na Zakwasie Żytnim:
- zaczyn
- 300 g letniej wody
- 1/3 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 420 g mąki -dałam 50 g mąki pszennej żytniej, 50 g mąki żytniej razowej, 320 g mąki pszennej - ( w oryginalnym przepisie jest 420 g mąki orkiszowej razowej)


Przepis na Chlebek Na Zakwasie Żytnim:
- wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce
- formę keksówkę wysmarować oliwą wysypać otrębami lub sezamem
- ciasto przelać do formy, odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania (ciasto powinno wypełnić się po brzegi)
- piec 15 min. w temp. 230 st, a następnie zmniejszyć do 190 st. i piec kolejne 45 min.
- wystudzić na kratce

Smacznego.
źródło: MojeTworyPrzetwory


6 komentarze:

Zakwas Żytni

Domowe pieczywo bardzo Nam smakuje, zarówno to pieczone w piekarniku jak i w wypiekaczu do chleba... Postanowiłam spróbować swoich sił i upiec chleb na zakwasie ;) Pierwszy już za mną i bardzo smakował, a tymczasem przepis na podstawowy zakwas żytni...
Jeszcze jedno, podobno, żeby zakwas był z Nami "całe życie" warto nadać mu imię ;) Nasz nazywa się Henio i dołączył do domowników rodziny... Polecam


Składniki na Zakwas Żytni:
- 1 kubek mąki żytniej razowej typ 2000
- 1 kubek ciepłej wody
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego

Przepis na Zakwas Żytni:
- w słoiku wymieszać mąkę, wodę i jogurt - postawić na noc w ciepłe miejsce (najlepiej koło kaloryfera)
- na drugi dzień dodać kubek wody i kubek mąki - zamieszać i odstawić
- tak zostawić w ciepłym miejscu na dwa dni, zaglądać i mieszać codziennie
- na 4 dzień można już piec chleb (dla wytrwałych można podkarmić go jeszcze kolejne dwa dni)

Ważne:
- podkarmiamy zawsze tą samą ilością wody i mąki
- zakwas musi być dokarmiony raz w tygodniu - a tak to trzymany w lodówce
- zakwas wyciągnąć z lodówki na około 2-3 godziny (musi postać w temp. pokojowej), dokarmić i zostawić na min. 12 godzin (najlepiej na noc), z takiego aktywnego zakwasu można robić zaczyn i piec chleb
- na początku gdy zakwas jest młody, warto dodać np. odrobinę (1 łyżeczkę) suszonych drożdży, z czasem zakwas nabiera moc i drożdże będą zbędne

Smacznego.
źródło: MojeTworyPrzetwory

7 komentarze:

Marynowane Jajka

Pierwszy raz zobaczyłam "te" jajka u Ewy ;) Nie wiem jaki będą mieć smak, jak będą wyglądać, czy spasują reszcie rodziny, czy też nie... ale postanowiłam zaryzykować i zrobić ja świąteczne Wielkanocne śniadanko ;) Jeżeli jajka się sprawdzą (a myślę, że tak będzie) będziemy je robić nie tylko na Święta...
W tym roku, oprócz tradycyjnych potraw, które często goszczą na naszym stole, będą też te nowe, więc zapraszam... będzie ciekawie ;)


Składniki na Marynowane Jajka: 
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 1 cebula - pokrojona w piórka
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka pieprzu
- zalewa: 2,5 szklanki wody + 0,5 szklanki octu + 0,5 szklani cukru + 1 łyżeczka soli


Przepis na Marynowane Jajka:
- do garnka wlać składniki na zalewę, czyli wodę, ocet, cukier sól - zagotować
- ugotowane na twardo jajka delikatnie obrać, tak, żeby ich nie uszkodzić
- jajka poukładać w słoiku, dodać cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz
- zalać ciepła zalewą, poczekać aż ostygnie, zakręcić i włożyć do lodówki na około 2-3 tyg.

Smacznego.
źródło: MojeTworyPrzetwory 

Przepis dodaję do akcji:

6 komentarze:

Tort z Musem Czekoladowym i Truskawkami

Taki tort upiekłam ostatnio z okazji podwójnych urodzin - męża i chrześniaka ;) radość była tym większa, że wszystkim tak smakowało, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia w całości... dlatego trzeba to powtórzyć ;)


Składniki na Tort z Musem Czekoladowym i Truskawkami:
Biszkopt Kakaowy:
- 4 jajka w temp. pokojowej (oddzielnie żółtka i białka)
- 200 g cukru pudru
- 70 g mąki pszennej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 2 pełne łyżki kakao
Mus Czekoladowy:
- 250 g serka mascarpone
- 100 g ciemnej czekolady
- 350 ml śmietanki 30% lub 36% (zimnej)
- 1/2 szklanki cukru pudru
Nasączenie:
- 3 łyżki ekstraktu z wanilii
- 6 łyżek zaparzonej mocno herbaty
Przełożenie:
- około 6 łyżek konfitury truskawkowej (lekko podgrzać)
- szklanka truskawek - pokroić w paski
Boki:
- 6 pokruszonych ciasteczek owsianych z czekoladą

Przepis na Tort z Musem Czekoladowym i Truskawkami:
Biszkopt Kakaowy:
- rozgrzać piekarnik do 180 st.
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia - ja użyłam silikonowej (posmarowałam ją odrobiną oliwy)
- żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 7 min. - do powstania puszystej, gęstej masy
- w drugiej misce ubić białka z drugą połową cukru pudru przez około 7 min. do powstania lśniącej piany
- mąkę pszenną , mąkę ziemniaczaną i kakao przesiać do oddzielnej miski i wymieszać
- połączyć żółtka z białkami silikonową szpatułką, następnie przesiać 1/3 mieszaniny mąki z kakao, wymieszać bardzo delikatnie, wsypać kolejną 1/3 mieszanki i znów wymieszać, zrobić tak z pozostałą mąką
- całość przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać górę, piec przez ok. 35-40 min.
Mus Czekoladowy:
- czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ciepła (nie gorącą) połączyć z serkiem mascarpone
- zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem - wmieszać ją delikatnie do masy serowej
- wstawić do lodówki
Tort:
- wystudzony biszkopt przekroić na 3 krążki
- każdy skropić mieszanką ekstraktu z wanilii i herbaty
- na pierwszym krążku ułożyć plasterki truskawek, skropić musem truskawkowym, rozsmarować 1/3 musu czekoladowego, przyłożyć drugim krążkiem i postąpić tak samo czyli plasterki truskawek + mus truskawkowy + mus czekoladowy, ostatni krążek posmarować musem czekoladowym, zostawić 3 łyżki na boki
- musem czekoladowym posmarować boki tortu, obłożyć pokruszonymi ciasteczkami
- wierzch udekorować truskawkami wg uznania



Smacznego.
źródło: Kwestia Smaku 


7 komentarze:

Grillowane Piersi z Kurczaka

Ostatni weekend był imprezowy ;) Z okazji urodzinek męża zrobiłam Trójkąty z Ciasta Francuskiego z Kurczakiem  wszystkim bardzo smakowały, więc na bazie tego przepisu postanowiłam zrobić Grillowane Piersi z Kurczaka, wyszły wyśmienicie w sam raz na niedzielny obiad, podane z chrupiącymi ziemniaczkami i surówką lub na zimno do sałatki czy jako samodzielna przekąska ;)

Składniki na Grillowane Piersi z Kurczaka:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 kostka rosołowa
- 2 łyżki oliwy
- papryka czerwona słodka
- patelnia do grillowania


Przepis na Grillowane Piersi z Kurczaka:
- pierś z kurczaka pokroić w paski
- kostkę rosołową rozkruszyć, wymieszać z oliwą
- przygotowaną przyprawą nacierać piersi z kurczaka, ułożyć je w szklanej misce, przykryć folią i włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc)
- patelnię do grillowania posmarować odrobiną oliwy (wtedy nic się nie przypali)
- ułożyć paski kurczaka, grillować z dwóch stron
- podawać na ciepło do obiadu lub na zimno np. do sałatki

Smacznego.
źródło: własne


0 komentarze:

Sałatka z Brokułów, Pomidorów i Jajek

Taka sałatkę jadłam dobrych parę lat temu u znajomych... Spasowała nam od razu, bo nie trzeba dużo a efekt murowany. Więc na podwójne urodzinki (męża i chrześniaka) postanowiłam z siostrą, że zrobimy tą oto sałatkę jako dodatek do mięska i pieczonych ziemniaków... chyba smakowało bo nie ma już śladu ;)


Składniki na Sałatkę z Brokułów, Pomidorów i Jajek:
- 1 op. brokułów mrożonych lub jeden duży brokuł
- 6 pomidorów (dałam śliwkowe)
- 4 duże jajka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- pieprz i sól
- garść płatków migdałowych

Przepis na Sałatkę z Brokułów, Pomidorów i Jajek:
- migdały uprażyć na suchej patelni - odstawić do wystygnięcia
- brokuła ugotować w osolonej wodzie - (ma być miękki ale nie rozgotowany)
- jajka ugotować na twardo, ostudzić, przekroić na ćwiartki
- pomidory dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki
- z majonezu, śmietany i jogurtu zrobić sos
- dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz (do smaku)
- na dużym talerzu układać brokuły, na to ćwiartki pomidorów i ćwiartki jajek
- całość polać sosem czosnkowym i posypać uprażonymi migdałami

Smacznego.
źródło: własne

Przepis dodaję do akcji:

3 komentarze:

Mini Mięska Drobiowe

Ostatnio często jemy piersi z kurczaka, a to w sosie, a to panierowane, grillowane ;) Na te mini mięska znalazłam przepis na zaprzyjaźnionym blogu u Ewy i od razu przypadł mi do gustu... a chłopaki spałaszowali obiad w mgnieniu oka ;)


Składniki na Mini Mięska Drobiowe:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki ziaren sezamu
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- oliwa z oliwek
- ulubione przyprawy: sól, pieprz, mielona papryka

Przepis na Mini Mięska Drobiowe:
- naczynie żaroodporne wysmarować oliwą
- w miseczce wymieszać mąkę, bułkę tartą, sezam i przyprawy
- w oddzielnej miseczce wymieszać jajka i mleko
- mięso zanurzać w jajku wymieszanym z mlekiem i obtaczać w panierce - układać w naczyniu
- całość skropić oliwą i posypać przyprawami oraz sezamem
- piec ok. 30 min. w temp. 180 st.

Smacznego.
źródło: MojeTworyPrzetwory 


2 komentarze:

Warkocz Jabłkowo - Miodowy

Tan warkocz powstał pod chwilą impulsu, gdyż następnego dnia spodziewałam się rodzinki na popołudniowej kawce ;) Miałam tylko jabłka i ciasto francuskie i tak oto powstał Warkocz Jabłkowo - Miodowy... Zapraszam


Składniki na Warkocz Jabłkowo - Miodowy:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 3 duże jabłka
- 3 łyżki miodu
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie zależy jakie jabłka są słodkie)
- 1 żółtko (do posmarowania)

Przepis na Warkocz Jabłkowo - Miodowy:
- nagrzać piekarnik do 180 st.
- jabłka obrać i pokroić w kostkę
- na patelni rozgrzać miód, dodać cynamon, wsypać jabłka, całość dusić ok 15 min często mieszając


- płat ciasta francuskiego rozłożyć na desce
- ponacinać paski z dwóch stron, tak żeby środek nie był nacięty (tak jak na rysunku)


- na środek nałożyć farsz jabłkowy
- zwijać jak warkocz, aż do samego końca
- całość posmarować roztrzepanym żółtkiem
- piec ok 25 - 30 min w temp. 180 st. do zrumieniania
- wystudzić i pokroić

Smacznego.
źródło: własne


Przepis dodaję do Akcji:



6 komentarze:

Koktajl Truskawkowo - Ostrężynowy

Jeszcze trochę zimy jest, ale wiosna już zbliża się wielkimi krokami ;) postanowiłam wyciągnąć jeszcze nasze zapasy mrożonych owoców i zrobić na podwieczorek koktajl... zniknął w mgnieniu oka, więc niech już nadchodzi lato to zrobimy ze świeżych owoców... Polecam


Składniki na Koktajl Truskawkowo - Ostrężynowy:
- 1 szklanka truskawek (mrożonych)
- 2 szklanki ostrężyn (mrożonych)
- 3 łyżki cukru - zależy jak słodkie są owoce, można dać więcej lub mniej
- 0,5 litra maślanki (można dać jogurt naturalny)


Przepis na Koktajl Truskawkowo - Ostrężynowy:
- owoce wsypać do blendera, dodać cukier i całość zmiksować
- wlać maślankę i ponownie zmiksować
- spróbować, jeżeli jest za mało słodkie to dodać cukru

Ja mam niestety mały blender więc musiałam robić to na dwie raty, ale do dużego powinno się wszystko zmieścić. Takie "niby nic" a smakuje wyśmienicie ;) Polecam

Smacznego.
źródło: własne
 


2 komentarze:

Męska Kolacja - Kiełbaski z Patelni

Ostatnią kolację robił mąż, bo to danie wychodzi mu idealnie ;) Nic dodać nic ująć... Zapraszam


Składniki na Kiełbaski z Patelni:
- 3 średniej wielkości kiełbasy
- 1 duża cebula
- margaryna  (1/3 kostki)


Przepis na Kiełbaski z Patelni:
- kiełbasy naciąć (najlepiej na krzyż)
- cebulę pokroić w piórka
- na patelni rozgrzać margarynę, ułożyć kawałki kiełbasy, wrzucić pokrojoną cebulę
- smażyć z dwóch stron do zrumieniania (można przykryć pokrywką)
- podawać z musztardą, ketchupem ulubionym sosem oraz pieczywem

Smacznego.
źródło: własne


1 komentarze: