Pizza z Kamienia

Kamień do wypieku pizzy Jamie Oliver to jeden z moich cudnych prezentów Świątecznych... Choć jesteśmy daleko, trzeba było koniecznie zrobić próbę ;) Oto efekty...


Składniki na Pizzę z Kamienia (2 pizze):
- 3,5 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 4 dag drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki oleju
- ulubione składniki (przesmażone pieczarki z cebulą, kiełbasa, papryka czerwona i zielona, ser żółty)
- ketchup
- oregano, bazylia, zioła prowansalskie 


Przepis na Pizzę z Kamienia (2 pizze):
- zrobić zaczyn - drożdże wymieszać z cukrem, solą i z połową wody, dodać 2 łyżki mąki - całość wymieszać, poczekać aż wyrośnie (ok 20 min.)
- do pozostałej mąki dodać olej, resztę wody i wyrośnięty zaczyn
- całość wyrobić, pozostawić do ponownego wyrośnięcia 
- wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części - rozłożyć na kamień do pizzy (najlepiej kamień posmarować olejem)
- 4 łyżki ketchupu wymieszać z suszonymi ziołami - rozsmarować na cieście 
- na to wyłożyć składniki jakie lubimy - całość posypać startym serem 
- piec ok 20-30 min. w temp. 180 st. 

Smacznego. 





10 komentarze:

Życzenia Świąteczne...

Moi Drodzy, w związku z tym, że Święta spędzamy daleko, daleko, bo w Dublinie, już teraz chcę złożyć Wam serdeczne Życzenia... Potrawy Wigilijne i Świąteczne przygotujemy razem z siostrami prawie na ostatnią chwilę, jednak mam nadzieję, że uda mi się dodać jeszcze jakiś post... a Tym czasem życzę Wam:

Tradycyjnie Jak Co Roku, 
Sypią Się Życzenia Zewsząd, Większość Życzy Świąt Wesołych, 
I Podarków Znakomitych, A Ja Życzę Moi Drodzy, 
Byście Święta Te Spędzili Tak Jak Każdy Sobie Marzy.
Może Po Cichutku, Bez Hałasu, Idąc Na Spacer Gdzieś Do Parku, 
Może W Gronie Swoich Znajomych, Jedząc Karpia Z Jednej Miski, 
Może Gdzieś Tam W Ciepłym Kraju Czując Się Jak Ewa W Raju, 
Może Lepiąc Gdzieś Bałwana, Jeśli Dużo Śniegu Napada...


Niech te Święta będą miały Magiczną Moc, która da siłę i energię na nadchodzący Nowy Rok...
Z kieliszkiem wina w ręku, w ostatnią noc przed wylotem, jeszcze raz Wszystkiego Najlepszego...

2 komentarze:

Jajka w Kokilkach

Choć może to danie nie do końca jest świąteczne, toteż musieliśmy zjeść takie pożywne śniadanie, żeby mieć siły na nadchodzący dzień, pełen wrażeń, emocji, wizyt świątecznych... Pierwszy raz robiłam jajka w kokilkach, była to inwencja twórcza ;) pysznie smakowały z towarzystwie chlebka (wyszedł trochę ciemniejszy, bo dodałam mąki razowej)..


Składniki na Jajka w Kokilkach (2 porcje):
- 2 jajka
- 4 pomidorki koktajlowe
- 6 plasterków szynki
- kawałek masła
- mały kawałek sera żółtego
- sól i pieprz

Przepis na Jajka w Kokilkach (2 porcje):
- małe foremki wysmarować masłem
- piekarnik rozgrzać do temp. 200 st.
- pomidorki koktajlowe przekroić na pół
- szynkę pokroić w kostkę
- ser zetrzeć na tarce
- w foremkach układać szynkę, pomidorki i ser żółty
- na górę wbić po jednym jajku
- całość oprószyć solą i pieprzem
- foremki włożyć do naczynia z wodą (powinno sięgać przynajmniej do połowy wysokości foremek)
- piec ok. 20-25 min w temp. 200 st. (czas pieczenia zależy od wielkości foremek i ilości składników jakie dodamy, a także od wielkości jajka)

Całość podawać z pieczywem i masełkiem, jajka można posypać zieloną cebulką.
Smacznego.


0 komentarze:

Muffinki Mandarynkowe

Choć Święta spędzamy daleko od domu i mało co przygotowuję do jedzenia, bo wszytskoe będziemy robić w Wigilię, to postanowiłam jednak coś zrobić do sobotniej kawy... I tak powstały Muffinki Mandarynkowe od Zgotowanych ;) typowe Świąteczne, w domu pachniało cudnie...


Składniki na Muffinki Mandarynkowe:
- 2 duże mandarynki
- 250 g masła (o temp. pokojowej)
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 250 g mąki
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z połowy cytryny
- skórka z mandarynki


Przepis na Muffinki Mandarynkowe:
- cukier puder utrzeć z masłem na gładka masę
- dodawać po jednym jajku ciągle ucierając
- gdy całość się połączy dodać startą skórkę z cytryny i mandarynki - dokładnie wymieszać
- przesiać mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - powoli dodawać do wcześniej przygotowanej masy
- dodać mandarynki pokrojone w drobną kostkę - całość delikatnie wymieszać
- piekarnik rozgrzać do 180 st.
- ciasto nakładać do foremek (ja użyłam silikonowych)
- piec ok 30-45 min.
- po upieczeniu dowolnie udekorować (cukrem pudrem, polewą czekoladową lub lukrem)
- muffinki przełożyć do papierowych papilotek i podawać do kawy ;)

Smacznego.



1 komentarze:

Suszone pomarańcze i cytryny

Bez Suszonych Pomarańczy nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia...Ich cudowny zapach...smak...Pomarańcze używam do ciast, ciasteczek, muffinek, babeczek, kompotu, grzanego wina itp... a także do dekoracji stołu, stroików. Możliwości jest wiele, więc trzeba z nich skorzystać;)


Składniki: 
- 2 duże pomarańcze
- 2 cytryny
- duża brytfana

Przepis:
Pomarańcze wyszorować pod bieżącą wodą, pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można suszyć w piekarniku przez ok. 5-6 godzin w temp. 80 - 90 st. lub na grzejniku (często obracając).



0 komentarze:

Medos z Cytryną i Spritem...

Dzisiejszy dzień był pełen zakupów... ostatnie prezenty dla bliskich już kupione ;) Mój Mąż też kupił dla Nas prezent na dzisiejszy wieczór - shaker... I własnie nastąpiła degustacja naszego ulubionego trunku - Medos z Cytryną i Spritem. Zapraszam, aż pakowanie prezentów mi lepiej idzie ;)


Składniki na Medos z Cytryną i Spritem:
- medos
- kostki lodu
- sok z jednej cytryny
- plasterek cytryny do dekoracji
- sprite


Przepis na Medos z Cytryną i Spritem:
- 75 ml Medosa wlać do shakera
- dodać kilka kostek lodu i wyciśnięty sok z jednej cytryny
- potrząsnąć shakerem do wymieszania składników
- wlać do szklanki i uzupełnić spritem
- udekorować plasterkami cytryny
- uwaga - wersja dla mężczyzn: medos z lodem + sok z cytryny (bez srpita) 

Do tego Mąż zaserwował plasterki szynki szwarcwaldzkiej, czy trzeba coś więcej? ;)
Smacznego.

Akcja Kulinarna:



2 komentarze:

Świąteczne Prezenty

Uwielbiam dostawać prezenty świąteczne i nie tylko, ale jeszcze bardziej uwielbiam je dawać...Obdarowywać ukochanych prezentami własnoręcznie zrobionymi... Mogą to być przetwory słodkie i wytrawne, naleweczki czy pierniczki i ciasteczka... Sami zobaczcie jakie są cudne i na pewno ucieszą rodzinę czy przyjaciół, bo są prosto z serca...



















Cudne prezenty...





1 komentarze:

Nalewka Pomarańczowo - Kawowa

Przepis na Nalewkę Pomarańczowo - Kawową znalazłam przeglądając nowy magazyn kulinarny - KUKBUK. Lektura bardzo fajna, co prawda bardzo dużo reklam, ale przepisy bardzo fajne i przydatne. Szkoda tylko, że nalewka musi leżakować ;( ale spróbujemy jej akurat po naszym powrocie z Magicznych Świąt, będzie w sam raz na Nowy Rok. Mam tylko nadzieję, że będzie smakować tak pysznie jak wygląda...Aż sama jestem ciekawa tego smaku, zobaczymy jaki będzie... ;)
W oryginalnym przepisie są inne proporcje, dlatego że miałam tylko 6 pomarańczy to zmniejszyłam wszystko o połowę.


Składniki na Nalewkę Pomarańczowo - Kawową:
-  6 pomarańczy (lub 12)
- kilkadziesiąt ziaren kawy
- goździki
- 0,5 kg cukru (lub 1 kg)
- 0,5 l wody (lub 1 l)
- 0,5 l spirytusu (lub 1 l)
- duży słój
- cynamon
- ziarenka kardamonu


Przepis na Nalewkę Pomarańczowo - Kawową:
- umyć pod gorącą wodą pomarańcze
- w każdej pomarańczy robić nacięcia i wkładać ziarenka kawy (głęboko, żeby nie wypadły)
- w jedną pomarańczę wbić goździki
- rozpuścić cukier we wrzącej wodzie, ostudzić
- wlać spirytus , wymieszać
- pomarańcze włożyć do słoja, zalać przygotowaną mieszanką
- na górę wsypać parę ziaren kawy, kardamonu i dołożyć laskę cynamonu
- słoik zakręcić i czekać (14 dni - dobra, 28- pyszna)

Smacznego.


Akcja Kulinarna: 



13 komentarze:

Świąteczne Pierniczki...

Pierniczków już trochę upiekłam w swoim życiu, jednak na ten cudny przepis wpadłam przypadkiem w tym roku. Od razu go wypróbowałam, i ani chwilę nie żałowałam...Będzie to nasz rytuał świąteczny...


Składniki na Świąteczne Pierniczki:
- 500 g mąki pszennej
- 4 pełne łyżki miodu
- 200 g cukru pudru
- 125 g masła
- 1 jajko
- 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3 czubate łyżeczki przyprawy do pierników


Przepis na Świąteczne Pierniczki:
- masło, miód i przyprawę do piernika lekko podgrzać (nie gotować)
- do miski przesiać mąkę z sodą i solą
- zrobić wgłębienie i wlać rozpuszczony i lekko przestudzony miód z masłem
- dodać resztę składników i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i lśniące
- gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na min. 2 godziny
- blat lub stolnicę oprószyć mąką
- ciasto podzielić na 4-5 części
- rozwałkować na grubość ok 0,5 cm
- foremkami wycinać pierniczki
- blachę wyłożyć papierem do pieczenia
- na blasze układać pierniczki
- piec ok 10-15 min. w temp. 160-170 st. (aż będą złote ale nie brązowe)


Gdzieś w jakimś magazynie kulinarnym przeczytałam ciekawostkę, która jest bardzo pomocna, żeby pierniczki były jeszcze bardziej piękniejsze. A mianowicie:
- jajko roztrzepać z 1 łyżką mleka
- upieczone pierniki posmarować jajkiem i ponownie włożyć do piekarnika na ok. 10 min w temp. 160 st.
- po wystudzeniu pierniczki będą cudnie się świeciły
Smacznego.



1 komentarze: