Szaszłyki z Kurczaka

Przepis zobaczyłam dawno temu w jednej z książek Jamiego Olivera... Od razu przypadł Nam do gustu, niby zwyczajna pierś z kurczaka opanierowana a jednak zupełnie inna ;)


Składniki na Szaszłyki z Kurczaka:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
- oliwa lub olej
- jajko
- bułka tarta
- patyczki do szaszłyków


Przepis na Szaszłyki z Kurczaka:
- pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błon, pokroić na średnie kostki
- do miseczki wlać łyżkę oliwy lub oleju, wsypać przyprawy, dodać pokrojone kawałki kurczaka - całość wymieszać (najlepiej odstawić na ok 30 min., żeby smaki się przegryzły)
- w tym czasie przygotować dwa talerze, na jeden wsypać bułkę tartą, na drugi wbić jajko, roztrzepać widelcem
- na patyki do szaszłyków nabijać kawałki kurczaka, panierować najpierw w jajku i bułce tartej
- smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia

Najlepiej podawać z ziemniaczkami i surówką ;)
Smacznego.


2 komentarze:

Pierś z Kurczaka w Sosie Śmietankowym

Że kurczaka lubimy to każdy z nas wie... W każdej postaci, w sałatce, na kanapce, smażony, grillowany, panierowany. Tym razem był w sosie śmietankowym, z puree z ziemniaków i surówki z marchewki, jabłka i ananasa. Pychotka.

Składniki na Pierś z Kurczaka w Sosie Śmietankowym:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, papryka czerwona (słodka)
- liść laurowy, ziele angielski, pieprz ziarnisty
- pół kubka śmietany
- 2 łyżki mąki

Przepis na Pierś z Kurczaka w Sosie Śmietankowym:
- pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błon, oprószyć solą, pieprzem i papryką słodką
- patelnie rozgrzać z dwoma łyżkami oliwy, usmażyć z dwóch stron piersi z kurczaka
- podlać ciepłą wodą (ok 1,5 szklanki), dodać pieprz ziarnisty, liść laurowy i ziele angielskie
- dusić ok 30 min (jeżeli trzeba podlewać wodą)
- po tym czasie wyciągnąć na talerzyk pierś z urczaka
- śmietanę rozmieszać z odrobiną wody, dodać mąkę - całość wymieszać
- powoli wlewać na patelnię, całość rozprowadzić, aby nie powstały grudki
- dodać piersi z kurczaka, całość podgrzać


Podawać ciepłe z ziemniaczkami i surówką.
Smacznego.

14 komentarze:

Surówka z Marchewki, Jabłka i Ananasa

To chyba najprostsza surówka do obiadu. Wystarczy mieć marchewki, jabłko i ananasa i już gotowe...

Składniki na Surówkę z Marchewki, Jabłka i Ananasa:
- 4 duże marchewki 
- 1 duże jabłko 
- 2 plastry ananasa z puszki 

Przepis na Surówkę z Marchewki, Jabłka i Ananasa:
- marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach, lub użyć malaksera 
- ananasa pokroić w małą kostkę 
- wszystkie składniki wymieszać w misce, polać odrobiną soku z ananasa 



Zamiast ananasa można dać pokrojoną w drobną kostkę brzoskwinię ;) Smakuje równie smacznie...
Smacznego. 

0 komentarze:

Krem z Dyni ze skwarkami i ziołowymi grzankami

Jeszcze trochę dyni zostało, więc w któryś pochmurny, zimny wieczór postanowiłam zrobić Krem z Dyni ze skwarkami i ziołowymi grzankami... Super rozgrzewa i bardzo syty obiad ;)


Składniki na Krem z Dyni ze skwarkami i ziołowymi grzankami:
- ok 600 g dyni - obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę 
- 1 marchewka
- 1 cebula 
- mały por 
- 6 średnich ziemniaków - obranych i pokrojonych w kostkę 
- ok 400 ml bulionu - może być z kostki 
- łyżka oliwy lub oleju 
- sól, pieprz, vegeta
- ulubione zioła 
- 3 łyżki śmietany 
- 5 kromek chleba tostowego 
- ok. 300 g wędzonego boczku na skwarki 


Przepis na Krem z Dyni ze skwarkami i ziołowymi grzankami:
- boczek, pokroić w cienkie paseczki, patelnie rozgrzać - usmażyć boczek na skwarki 
- chleb tostowy pokroić w kostkę, wsypać na suchą patelnię, uprażyć, polać odrobiną oliwy i posypać ulubionymi ziołami 
- w dużym garnku rozgrzać łyżkę oliwy lub oleju 
- cebulę pokroić w kostkę, pora w piórka, wrzucić do rozgrzanego garnka - zrumienić 
- dodać pokrojoną w kostkę dynię, marchewkę i ziemniaki 
- całość podlać bulionem, zmniejszyć ogień, gotować ok 30 min. (aż składniki będą miękkie) 
- zupę zmiksować na gładki krem 
- przyprawić solą, pieprzem, ewentualnie vegetą 
- zabielić śmietaną 
- całość wymieszać 

Na talerz wyłożyć skwarki, grzanki, całość polać kremem.
Smacznego.

0 komentarze:

Brownies Malinowe

Czekoladę chyba każdy z Nas lubi, czy to na gorąco, czy w kostkach, czy w cieście ;) Na przepis Majo - Brownies wpadłam przypadkowo, szukając przepisu na sobotni andrzejkowy wieczór. Radość była tym większa, gdyż kiedy ciasto było już gotowe do drzwi zapukali niezwykli goście z bardzo miłą wizyta ;)



Składniki na Brownies Malinowe:
- 40 g mąki pszennej
- 25  kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 140 g gorzkiej czekolady - ok 70% kakao, połamanej na kawałki
- 3 jajka
- 200 g drobnego cukru
- parę kropel aromatu migdałowego (w oryginalnym przepisie jest ekstrakt z wanilii, ale nie miałam)
- 100 g majonezu
- kubeczek malin (świeżych, lub ja wyciągnęłam z domowej malinówki)
- 60 g migdałów (w oryginalnym przepisie są orzechy)



Przepis na Brownies Malinowe:
- przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia
- czekoladę roztopić w kąpieli wodnej
- w misce lekko i krótko ubić jajka z cukrem i aromatem migdałowym
- wmiksować roztopioną, ciepłą czekoladę
- dodać przesiane składniki, majonez - całość zmiksować
- dodać migdały, całość przemieszać drewnianą łyżką
- użyłam formy silikonowej (jeżeli takiej nie mamy, formę wyłożyć papierem do pieczenia) - wylać masę czekoladową, całość wyrównać, ułożyć na wierzch maliny
- piec w temp. 160 st. przez 30-35 min

Najlepiej smakuje z bitą śmietaną na wierzchu, Polecam.
Smacznego.



1 komentarze:

Chlebek z Dynią

Ten weekend był typowo dyniowy, najpierw Naleśniki z Musem Dyniowym , teraz Chlebek z Dynia, a w zapasie jeszcze trochę dań gdzie króluje właśnie dynia. Jest to mój debiut w tym roku, zawsze jakoś przerażała mnie objętość dyni, co z niej zrobić?jak ją wykorzystać? a tu wystarczyło troszkę poczytać, pokombinować i potrawy same wychodzą... Przepis znaleziony na stronie Ewy, podobnie jak Ona będę częściej piekła ten chlebek, nawet na tą okoliczność postanowiłam pomrozić dynię, żeby móc cieszyć się tym smakiem nawet po sezonie dyniowym... Dziś wzięłam jeden Chlebek Dyniowy w prezencie i bardzo wszystkim smakował...Polecam 


Składniki na Chlebek Dyniowy:
- 1 kg mąki
- 30 g świeżych drożdży 
- 250 ml letniego mleka
- 50 g cukru 
- 50 g masła
- 0,5 kg dyni - waga po obraniu 
- 1/2 łyżeczki soli

W oryginalnym przepisie u Ewy jest jeszcze skórka z 1 cytryny - akurat  nie miałam, więc pominęłam  ale i tak wyszło pysznie ;)


Przepis na Chlebek Dyniowy:
- obraną dynie pokroić w kostkę, podlać wodą ok 0,5 szklanki, gotować do miękkości, zmiksować (użyłam blendera), ostudzić 
- do miski wsypać mąkę, sól cukier, wymieszać 
- zrobić dołek, pokruszyć drożdże, zalać mlekiem, wymieszać z małą ilością mąki, zostawić na ok 15 min. 
- po tym czasie dodać puree z dyni, rozpuszczone i wystudzone masło- dokładnie wyrobić ciasto 
- przykryć i zostawić na ok. 1 godzinę 
- piekarnik nagrzać do 200 st. , formy (keksówki) wysmarować olejem 
- ciasto podzielić na 2 części, każdą włożyć do keksówki i wyrównać wilgotnymi dłońmi 
- zostawić do wyrośnięcia - ma sięgać po brzegi keksówki 
- piec ok 30-35 min na przedostatnim poziomie piekarnika 
- wyjąć, zostawić na 5 min. w formie, po czym wyciągnąć i wystudzić na kratce 



Nic więcej nie trzeba dodawać, tylko się zajadać;)
Smacznego. 


2 komentarze:

Naleśniki z Musem Dyniowym

Tak jak zapowiadałam nadszedł czas, żeby rozprawić się z dawno już kupioną dynią. Na sam początek postanowiłam zrobić Naleśniki z Musem Dyniowym (zainspirował mnie przepis na Kwestii Smaku, lecz troszkę go zmieniłam) ;) Na obiad były też naleśniki z serem białym, z nutellą, z dżemem malinowym i te same z cukrem pudrem...Dla każdego coś miłego, w zależności od tego kto co lubi...





Składniki na Naleśniki:
- 100 g mąki
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- szczypta soli

Składniki na Mus Dyniowy:
- 2 szklanki pokrojonej w kostkę, obranej i bez nasion dyni
- 100 g białego sera - twarogu

Przepis na Naleśniki:
- do miski wsypać przesianą mąkę, dodać sól i jajka oraz 5 łyżek mleka
- stopniowo dodawać resztę mleka, mieszać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie (bez grudek)
- miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 min
- w międzyczasie przygotować Mus Dyniowy



Przepis na Mus Dyniowy:
- dynię włożyć do garnka, podlać wodą (ok 0,5 szklanki wody), dusić na małym ogniu do miękkości, odcedzić
- dynię rozgnieść widelcem na puree, dodać twaróg, całość wymieszać
- dodać cukier (dałam ok 2 łyżeczek) w zależności jakie słodkie chcemy
- całość wymieszać

Usmażyć naleśniki na niewielkiej ilości oleju (moja patelnia nie wymaga oleju, więc smażę bez). Usmażone naleśniki posmarować Musem Dyniowym, Cukrem Pudrem, Dżemem, Nutellą, Twarogiem, tym na co mamy akurat ochotę  ;)
Smacznego.





0 komentarze:

Wyróżnienie ;)

Dziękuję bardzo Jagience za wyróżnienie mojego bloga w zabawie Liebster blog Award!
Jest mi bardzo miło... jestem zaskoczona wyróżnieniem ;)

liebster-blog-button-pic

Wyróżnienie według regulaminu polega na :

,,Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za “dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.”

        Oto pytania Jagienki i odpowiedzi

  1. Ulubiona roślina - bazylia, oregano
  2. Ulubione danie letnie - tarta z kurczakiem i szpinakiem na cieście francuskim
  3. Jaką zupę wybrałabyś/wybrałbyś na rozgrzewkę w zimowy wieczór? - rozgrzewający krem z dyni 
  4. Ulubiony alkohol? może być drink ;-) - whisky z cola 
  5. Najpiękniejsze miejsce w jakim byłam/byłem to...?  - Dublin
  6. Ulubiony kamień - szafir
  7. Twoje ulubione święto to? - każde spędzone z najbliższymi ;)
  8. Nigdy w życiu nie zjadłabym/zjadłbym...? - raków 
  9. Twój idealny poranek? - pyszne śniadanko z mężem, kawka, ciasto i gazetka kulinarna 
  10. Ulubiona przyprawa? - czerwona słodka papryka 
  11. Na romantyczną kolację chciałabym/chciałbym pójść do? restauracja, miejsce? - 
  12. cicha, spokojna plaża z widokiem nad morze
  1. Oto moje nominowane blogi:
    1. http://kromcio.blogspot.com
    2. http://swiatostrosci.pl
    3. http://dietetyczniesiostro.blogspot.com
    4. http://tryingtocookandbake.blogspot.com
    5. http://edytkagotuje.blogspot.com
    6. http://ja-kama-mama.blogspot.com
    7. http://pieczarkamysia.blox.pl
    8. http://kuchniazjadalnia.blogspot.com
    9. http://kuchniabreni.blox.pl
    10. http://vegarnkowo.blogspot.com
    11. http://samesmaczki.blogspot.com

               A teraz moje pytania:

    1. Chleb czy bułka?
    2. Ulubiona potrawa?
    3. Czemu blog kulinarny?
    4. Ulubiony kwiat?
    5. Łagodne czy pikantne?
    6. Niezapomniany smak z dzieciństwa?
    7. Optymista czy pesimista?
    8. Ulubiona książka?
    9. Wolisz piec, smażyć czy gotować?
    10. Słono czy słodko?
    11. Czytasz czasopisma kulinarne?


    ŻYCZĘ MIŁEJ ZABAWY...

    5 komentarze:

    Zapiekane Parówki z Serem

    Parówki, kiełbaski, frankfurterki to produkty, które najczęściej wykorzystujemy do przygotowania weekendowego śniadania...Tym razem Nasze ulubione, zapiekane z serem, do tego chrupiąca bagietka z masełkiem.... ;)



    Składniki na Zapiekane Parówki z Serem:
    - 1 op. parówek 
    - 150 g sera żółtego - startego na grubych oczkach 
    - bagietka 
    - masło 
    - forma do zapiekania 




    Przepis na Zapiekane Parówki z Serem:
    - piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. - ja użyłam halogen oven
    - z parówek ściągnąć folię 
    - ułożyć w formie do pieczenia 
    - posypać startym serem 
    - włożyć do nagrzanego piekarnika na ok 20 min. (aż ser się roztopi)
    - bagietkę przekroić na pół, w połowie pieczenia włożyć bagietki do piekarnika (aby zrobiły się chrupiące)
    - wyciągnąć parówki i bagietkę 
    - bagietki podawać z masłem, a parówki z ketchupem lub ulubionym sosem 

    Takie proste, a smaczne ;)
    Smacznego. 



    1 komentarze:

    Sałatka z zupek chińskich i kurczaka

    Kurczaka w sałatce uwielbiamy...Tym razem od siostry dostałam przepis na bardzo szybką sałatkę z zupek chińskich. Najlepiej smakuje z pieczoną bagietką lub tostami...Idealna na śniadanie, podwieczorek czy kolację.



    Składniki na Sałatkę z zupek chińskich i kurczaka:
    - 1 zupka chińska
    - 1 podwójna pierś z kurczaka
    - 1 mały por
    - 1 cebula
    - 200 - 250 g pieczarek
    - sól i pieprz, ewentualnie przyprawa Vegeta
    - majonez
    - jogurt naturalny

    Przepis na Sałatkę z zupek chińskich i kurczaka:
    - zupkę chińską wsypać do miski, zalać szklanką wrzątku, przykryć talerzykiem i odstawić
    - pierś z kurczaka umyć, oczyścić, podsmażyć na łyżce oleju - po usmażeniu odłożyć do drugiej miski
    - na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pieczarki - całość oprószyć solą (lub Vegetą) i pieprzem - całość przesmażyć aż woda odparuje
    - por oczyścić, pokroić na cienkie półplasterki (jeżeli por jest twardy można zalać go wrzącą wodą, wówczas zmięknie)
    - w kubku wymieszać 3 łyżki majonezu z 3 łyżkami jogurtu naturalnego
    - do dużej miski wsypać zupkę chińską, dodać por, kurczaka i pieczarki z cebulą
    - całość wymieszać - dodać przygotowany sos - całość delikatnie połączyć
    - ewentualnie doprawić solą i pieprzem
    - jeżeli ktoś woli bardziej "płynną"sałatkę, można dodać więcej sosu

    Smacznego.



    3 komentarze:

    Ciasto Marchewkowe tzw. Marchewkowa Gwiazdka

    Długo, zbierałam się do zrobienia Ciasta Marchewkowego... Bo jakoś nie do końca byłam przekonana do połączenia ciasta na słodko i warzyw a konkretnie marchewki, ale to był błąd. Niedzielny poranek był wprost idealny, żeby to wypróbować. I jak się okazało ciasto wyszło pyszne, mokre,  w prost idealne. Wszystkim smakowało, więc Zapraszam ...(przepis znalazłam w książce Ciasta na każdą okazję)



    Składniki na Ciasto Marchewkowe: 
    - 400 g mąki tortowej
    - 400 g cukru
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
    - 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
    - 1/2 łyżeczki soli 
    - 1 łyżka cynamonu 
    - 1/2 łyżki gałki muszkatołowej 
    - 6 jajek 
    - 450 ml oleju 
    - 400 g drobno startej marchewki (użyłam malaksera) 
    - masło do formy (pominęłam, bo użyłam formy silikonowej)


    Przepis na Ciasto Marchewkowe:
    - połączyć w misce wszystkie suche składniki - mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę muszkatołową 
    - w drugiej misce połączyć lekko ubite jajka z olejem i marchewką 
    - zawartość tej miski dodać do suchych składników - delikatnie mieszamy łyżką drewnianą do uzyskania jednolitej masy 
    - formę wysmarować masłem (użyłam silikonowej) i napełnić ciastem 
    - piec godzinę w temp. 160 st. 
    - po ostygnięciu pokroić na kawałki 
    - posypać cukrem pudrem lub polukrować  

    Smacznego. 


    2 komentarze:

    Zwyczajny Kotlet z dodatkami

    Myślę, że każdy z Nas lubi zjeść zwyczajnego kotleta ;) Tak też było u Nas w sobotnie popołudnie... Kotleta zjedliśmy z pieczonymi ziemniaczkami i dodatkami w postaci sałatki z kiszonych ogórków i cebuli oraz pomidorka z zieloną cebulką. Niestety ze wzg na brak czasu ziemniaczki były kupione a nie samodzielnie zrobione ;)




    Składniki na Zwyczajnego Kotleta z dodatkami:
    - 1 podwójna pierś z kurczaka 
    - mąka, jajko i bułka tarta do panierowania kotletów 
    - sól i pieprz 
    - gotowe pieczone ziemniaczki 
    - mały słoiczek ogórków korniszonych 
    - 1 duża cebula 
    - 2 pomidory 
    - zielona cebulka 
    - olej 



    Przepis na Zwyczajnego Kotleta z dodatkami:
    - nagrzać piekarnik do 200 st. 
    - piersi z kurczaka oczyścić, lekko rozbić, natrzeć solą i pieprzem, następnie panierować najpierw w mące, potem w jajku i na końcu w bułce tartej 
    - na blachę piekarnika włożyć ziemniaczki i piec do zrumienienia 
    - na patelnię wlać olej, rozgrzać - smażyć kotlety - często obracając, żeby się nie przypaliły 
    - w między czasie cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka , ogórka pokroić w plasterki - całość wymieszać w misce z dodatkiem odrobiny oleju (lub oliwy z oliwek) i pieprzu 


    - pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w półksiężyce (lub w większą kostkę) i posypać pokrojoną zieloną cebulką - całość oprószyć solą i pieprzem 


    - ziemniaczki wyciągnąć z piekarnika, podawać z kotletem i dodatkami 




    Niby takie proste danie, a jak smakuje ;)
    Smacznego. 





    3 komentarze:

    Cynamonowe Palmiery

    Kiedy znalazłam przepis na Cynamonowe Palmiery na Moje Wypieki  postanowiłam, że muszę od razu go wypróbować ;) Szybki, bardzo prosty, pyszny, idealnie pasuje do porannej porannej kawy... Pyszny Świąteczny przysmak, a cynamonem pachnie w całym domu ;) Polecam



    Składniki na Cynamonowe Palmiery:
    - 1 arkusz ciasta francuskiego
    - 1 łyżka cynamonu
    - 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków

    Przepis na Cynamonowe Palmiery:
    - na blacie rozłożyć arkusz ciasta francuskiego
    - cukier wymieszać z cynamonem
    - arkusz ciasta francuskiego posypać częścią mieszanki cukru i cynamonu
    - złożyć boki ciasta do środka - całość znowu posypać mieszanką
    - ponownie złożyć boki ciasta i posypać mieszanką
    - składać ciasto do momentu aż otrzymamy wałeczek



    - ciasto pokroić na 8 mm plasterki
    - ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową (duże odległości od siebie, bo palmiery urosną)
    - palmiery lekko spłaszczyć ręką i posypać resztą mieszanki
    - piec ok 15 min (do lekkiego zrumienienia) w temp. 200 st, w połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę
    - wystudzić na kratce

    Smacznego.



    0 komentarze: