Sałatka z szynką i selerem

Bardzo lubimy sałatki, ponieważ są zdrowe i łatwe w przygotowaniu... Można je zjeść od razu lub zabrać do pracy, na wycieczkę. Ta powstała spontanicznie, bo szkoda było, żeby któryś ze składników się zmarnował. 

Składniki na Sałatkę z szynką i selerem:
- ok 200 g szynki pokrojonej w kostkę
- 1/2 torebki dowolnego makaronu (najlepiej rurki lub gwiazdki)
- 1/2 słoika selera 
- 1/2 puszki kukurydzy 
- majonez
- kubek jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku 

Przepis na Sałatkę z szynką i selerem:
- makaron ugotować w osolonej wodzie - odcedzić 
- szynkę pokroić w kostkę 
- seler, kukurydzę odcedzić 
- w miseczce wymieszać jogurt naturalny z 4 łyżkami majonezu - doprawić solą i pieprzem 
- do dużej miski wrzucić szynkę, makaron, seler, kukurydzę - dodać sos zrobiony z jogurtu i majonezu 
- całość wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem 

Smacznego. 


2 komentarze:

Jajecznica z boczkiem

Jaja to jeden z licznych produktów, który zawsze gości w naszej lodówce... Można z nich przygotować mnóstwo posiłków, zarówno śniadań, kolacji czy przekąsek... Jajecznica z boczkiem na sobotnie czy niedzielne śniadanie, to dobry początek dnia... Najlepiej smakuje z pokrojonym pomidorkiem i ciepłą bagietką...



Składniki na Jajecznicę z boczkiem:
- ok. 100 g boczku pokrojonego w cienkie paseczki
- 3-4 jajka
- sól i pieprz do smaku 

Przepis na Jajecznicę z boczkiem:
- rozgrzać patelnie (bez tłuszczu), dodać pokrojony w paseczki boczek - usmażyć 
- jeżeli jest nadmiar tłuszczu - odlać 
- w osobnej miseczce wbić jaja, doprawić solą i pieprzem - całość wymieszać 
- masę jajeczną wlać na patelnie z boczkiem - ciągle mieszać
- zdjąć z ognia - w zależności od tego jaka lubimy ;)

Smacznego.


1 komentarze:

Ciasto Cytrynowe

Kiedy w sobotę zastanawiałam się jakie zrobić ciasto szybko, wpadł mi w ręce przepis Ewy na Ciasto Cytrynowe, szybkie, proste i co najlepsze smaczne... Polecam !




Składniki na Ciasto Cytrynowe:
- 250 g margaryny
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 340 g mąki
- sok z 2 wyciśniętych cytryn
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 

Przepis na Ciasto Cytrynowe:
- wycisnąć sok z 2 cytryn
- formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą
- kostkę margaryny utrzeć z cukrem
- pojedynczo dodawać jajka- ucierając na jednolitą masę
- dodać połowę mąki z proszkiem do pieczenia - całość wymieszać
- dodać sok z cytryn, pozostałą mąkę i ponownie wymieszać 
- masę przełożyć do formy 
- piec ok 40 min (do suchego patyczka) w temp. 180 st. 

Smacznego. 




1 komentarze:

Muffinki czekoladowe

Muffinki to pomysł na super szybki deser... coś smacznego do kawy, kiedy nie mamy czasu na pieczenie tradycyjnych ciast czy experymentowanie w kuchni... Przepis przeczytałam w książce "Ciasta na każdą okazję" - bardzo fajna, polecam...





Składniki na Muffinki czekoladowe:
- 2 niepełne szklanki mąki tortowej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 100 g ciemnej czekolady
- 1 szklanka mleka,
- 1/3 szklanki oliwy lub oleju
- 1 łyżka stopionego masła
- kilka kropel aromatu waniliowego lub rumowego
- 1 jajko

Przepis na Muffinki czekoladowe:
- w jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem pudrem i drobno posiekaną czekoladą
- do drugiej miski wlać mleko, oliwę, masło oraz aromat- wbić jajko i szybko wymieszać 
- przelać do miski z suchymi składnikami i wymieszać 
- przelać do foremek na muffinki (wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami) do 2/3 wysokości 
- piec 20 min w temp. 200 st. 
- po wystudzeniu dowolnie udekorować

Smacznego. 




0 komentarze:

Chlebek z szynką i suszonymi pomidorami

Pewnego dnia podczas zakupów kupiłam książkę "Pieczywo - chleb, bułeczki, focaccie" autorstwa Carla Bardi, Ting Morris. Skusiłam się na przepis "Bochenek z szynką i oliwkami" z tym, że wprowadziłam zmiany i zamiast oliwek dałam pomidory suszone. Przepis podam już po moich zmianach.



Składniki na Chlebek z szynką i suszonymi pomidorami:
- 250 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 duże jajka
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 125 ml oliwy extra vergine
- 250 g szynki pokrojonej w kostkę
- 150 g boczku pokrojonego w kostkę
- 150 g suszonych pomidorów pokrojonych w cienkie paski (w oryginalnym przepisie jest 150 g czarnych oliwek, bez pestek, pokrojonych w cienkie paski)
- 150 g startego sera żółtego (w oryginalnym przepisie jest starty parmezan)
- sól i świeżo zmielony pieprz czarny
- łyżka masła

Przepis na Chlebek z szynką i suszonymi pomidorami:
- rozgrzać piekarnik do temp. 180 st.
- keksówkę wysmarować masłem
- w dużej misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia
- zrobić dołek, i wbijać kolejno jaja, po każdym razie delikatnie mieszając
- dodać wino, oliwę- mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji
- wrzucić szynkę, boczek, suszone pomidory i ser
- wymieszać i doprawić solą i pieprzem 
- za pomocą łyżki silikonowej przełożyć masę do formy 
- piec 45-55 minut, aż się zrumieni (do suchego patyczka)
- po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie do ostudzenia 

Podawać ciepły lub wystudzony do temp. pokojowej. Wystarczy podać z samym masełkiem lub twarogiem...
Smacznego.


1 komentarze:

Placuszki z cukini ze skwareczkami

Kiedy coś w tygodniu trzeba zjeść a nie ma zbyt dużo czasu na gotowanie obiadu, polecam Placuszki z cukini ze skwareczkami... Przepis po części zapożyczyłam od Ewy , z tym że dodałam skwareczki i podwoiłam składniki....



Składniki na Placuszki z cukini ze skwareczkami:
- 60 g mąki
- 2 jajka
- szczypta soli i pieprzu
- 5 łyżek mleka
- 1 średnia cukinia
- oliwa do smażenia
- boczek pokrojony w paseczki
- kubek kwaśnej śmietany




Przepis na Placuszki z cukini ze skwareczkami:
- cukinię umyć i w całości ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach
- trzepaczką wymieszać jajka i mleko, dodać mąkę, doprawić solą i pieprzem
- dodać startą cukinie i całość wymieszać
- patelnię rozgrzać z odrobiną oliwy
- małymi partiami kłaść ciasto, tworząc małe placuszki
- zrumienić z dwóch stron
- w tym samym czasie rozgrzać małą patelnie (bez oliwy) i smażyć paseczki boczku - aż zrobią się skwareczki

Podawać natychmiast - placuszki + łyżka śmietany + skwarki na górę (ewentualnie można oprószyć solą i pieprzem do smaku).
Smacznego.



0 komentarze:

Domowe Hamburgery

Hamburgery myślę że każdy z nas lubi... Te moje są o tyle lepsze, bo zdrowsze, a przede wszystkim wiem co w nich jest ;)



Składniki na Domowe Hamburgery:
- 4 duże kotlety mielone - własnej roboty
- 4 bułki hamburgerowe z sezamem
- 4 plasterki pomidora
- 2 ogórki korniszone - z własnej spiżarni ;)
- 4 liście sałaty lodowej lub sałatkowej lub szczępiastej
- ketchup + majonez

Przepis na Domowe Hamburgery:
- rozgrzać patelnie do grillowania
- kotlety mielone rozpłaszczyć ręką (żeby były cienkie) i grillować z dwóch stron
- z boku patelni położyć przekrojone na pół bułki hamburgerowe - również zrumienić z dwóch stron
- w tym czasie w małej miseczce wymieszać 4 łyżki majonezu + 4 łyżki ketchupu
- liście sałaty umyć, pomidora pokroić w grube plastry, ogórka też pokroić w plasterki
- na ciepłej bułce rozsmarować łyżeczkę sosu majonezowo - ketchupowego, następnie położyć liść sałaty, grillowane mięso, plasterek pomidora, plasterki ogórka, polać sosem i przykryć drugą połówką bułki
- tak przygotować resztę hamburgerów

Podawać ciepłe. Pyszne.
Smacznego.





0 komentarze:

Tarta z kurczakiem i szpinakiem

Tarta często gości w naszym domu. Ta na kruchym cieście i ta z ciasta francuskiego. Od kiedy dostałam brytfankę z wyciąganym dnem, przygotowywanie tarty to sama przyjemność ;) Przepis sam wymyślony, bo szpinak jest zdrowy, a kurczaka uwielbiamy, więc jakoś to trzeba było połączyć...



Składniki na Tartę z kurczakiem i szpinakiem:
- 1 op. ciasta francuskiego 
- 3/4 mrożonego opakowania szpinaku 
- 1/2 kubka śmietany
- 2 duże lub 3 małe jajka
- 1 podwójna pierś z kurczaka 
- dwie garście startego sera żółtego 
- sól, pieprz, do smaku 
- forma do tarty 
- odrobina margaryny + bułka tarta 

Przepis na Tartę z kurczakiem i szpinakiem:
- formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć bułka tartą 
- wyłożyć ciastem francuskiem 
- pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w drobną kostkę
- poddusić na małej ilości oliwy, dodać pół szklanki wody i dalej gotować 
- dodać mrożony szpinak i gotować ok 15 - 20 min (ewentualnie dodać trochę wody)
- jak już wszystko będzie miało gładką konsystencję dodać śmietanę - wymieszać 
- wbić po jednym jajku - wymieszać 
- doprawić solą i pieprzem 
- całość pogotować ok 10 min, aby nadmiar wody odparował 
- przełożyć do formy z ciastem francuskim 
- całość posypać startym serem żółtym 
- zapiekać ok 30 - 40 min w temp. 180-200 st. (nadzienie musi być zwarte, żeby nie wypłynęło przy krojeniu)

Tartę można zjeść samą ale najlepiej smakuje z sałatką z pomidora i ogórka lub http://dosismakolyki.blogspot.com/2012/10/saatka-z-kapusty-pekinskiej-i-papryki.html
Smacznego. 


0 komentarze:

Sałatka gyros z kapustą pekińską

Pewnej soboty pojechaliśmy do szwagierki na kawę i ciasto... Ale załapaliśmy się też na pyszną sałatkę gyros. Kiedyś już ja jadłam, ale jakoś o niej zapomniałam... i smak nam się przypomniał, więc z chęcią podaję przepis. Sałatkę układa się warstwo, lecz moje zdjęcia nie doczekały tego...



Składniki na Sałatkę gyros z kapustą pekińską:
- główka kapusty pekińskiej 
- 5-6 ogórków korniszonych
- 2- 3 cebule 
- puszka kukurydzy
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- przyprawa gyros
- majonez
- ketchup

Przepis na Sałatkę gyros z kapustą pekińską:
- piersi z kurczaka oczyścić, pokroić w drobną kostkę, przyprawić przyprawą gyros, zrumienić na oliwie lub oleju
- w tym czasie odcedzić kukurydzę z zalewy, ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę (ogórki odcedzić z nadmiaru wody), kapustę pekińską pokroić w paski
- sałatkę układać warstwami w dużej misce, kurczak w przyprawie gyros + ogórek konserwowy  + cebula + polać ketchupem + kukurydza + parę łyżek majonezu + ketchup + kapusta pekińska na górę
- można też wszystkie składniki wymieszać od razu - zależy kto co lubi ;)

Najlepiej podawać z ciepłą bagietką z czosnkiem lub ziołami.
Smacznego.


3 komentarze:

Biszkopt z masą cytrynową...

Długo zastanawiałam się jakie ciasto zrobić na sobotnią imprezę urodzinową, aż stanęło na Biszkopcie z masą cytrynową. Nie wymaga dużo wysiłku a smak jest cudny. Z jednej strony kwaskowaty przez cytryny, a z drugiej słodki przez herbatniki i polewę czekoladową. Przepis zaczerpnięty z gazety "Moja Kuchnia" (Najsmaczniejsze biszkopty - nr 2/2011). Niedzielna kawka smakuje tylko z pysznym domowym ciastem...




Składniki na Biszkopt z masą cytrynową:
Biszkopt:
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka 
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 250 g śmietany 36%
- 200 g masła
- sok z 3 cytryn
- 2 op. budyniu śmietankowego
Ponadto:
- herbatniki
- tłuszcz do posmarowania blaszki, lub papier do pieczenia
- polewa czekoladowa 
- posypka do dekoracji  

Przepis na Biszkopt z masą cytrynową:
Biszkopt:
- białka ubić na sztywną pianę, wsypać cukier, ubić 
- ubijając dodać po jednym żółtku
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej
- blaszkę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia
- ciasto wlać do foremki
- piec ok 30 min w temp. 160 st.
Masa:
- budynie ugotować w 2 szklankach wody
- ostudzony budyń utrzeć z masłem i sokiem 
- dodać ubitą śmietanę 
Biszkopt z masą cytrynową:
- masę rozsmarować na biszkopcie 
- ułożyć herbatniki
- dowolnie udekorować - ja polałam herbatniki polewą czekoladową i posypałam posypką waniliową 

Smacznego.




0 komentarze:

Paszteciki z szynką i serem

Kolejny przepis z ciasta francuskiego. Tym razem Paszteciki z szynką i serem, Niby nic, a jednak smaczna przekąska na sobotni wieczór, czy tez południe w pracy ;) Można przygotować je wcześniej, a potem tylko zabrać gdzie chcemy...

Składniki na Paszteciki z szynką i serem:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 8 plasterków szynki 
- 8 plasterków salami
- 8 plasterków sera żółtego
- ketchup
- jajko do posmarowania
- sezam do posypania

Przepis na Paszteciki z szynką i serem:
- z ciasta francuskiego wyciąć 8 prostokątów
- na każdy z nich nałożyć plasterek szynki, salami i sera, 
- na całość dać trochę ketchupu
- boki prostokątów skleić 
- całość posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem
- włożyć do nagrzanego piekarnika na ok 20 min na 180 st. (mają się trochę przyrumienić)

Smacznego.






0 komentarze:

Trójkąty z ciasta francuskiego z kurczakiem

Jak już wiecie, uwielbiamy ciasto francuskie, gdyż można z niego przygotować mnóstwo dań, posiłków, tych łatwych i tych bardziej skomplikowanych... A połączenie ciasta francuskiego i chicken'a jest po prostu oszałamiające...



Składniki na Trójkąty z ciasta francuskiego z kurczakiem:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka 
- 1 kostka rosołowa - drobiowa 
- 3 łyżki oliwy z oliwek 
- jajko do posmarowania ciasta francuskiego 

Przepis na Trójkąty z ciasta francuskiego z kurczakiem:
-  pierś z kurczaka pokroić na cienkie paski 
- kostkę rosołową rozkruszyć, wymieszać z oliwą, dodać pokrojone paski kurczaka, całość wymieszać i włożyć do lodówki, aby mięso się "przegryzło"
- ciasto francuskie podzielić na 6 dużych kwadratów 
- do każdego nałożyć po 2 - 3 paski kurczaka 
- kwadraty złożyć w trójkąty, 
- każdy z nich posmarować roztrzepanym jajkiem 
- piec ok 20-30 min w temp. ok. 180 st. 

Podawać na ciepło lub na zimno... Jako przekąska lub danie obiadowe. Najlepiej smakuje z prostą sałatką z pomidora, ogórka i koperku oraz sosem czosnkowo - ziołowym.
Smacznego.


6 komentarze:

Sos czosnkowo - ziołowy

Prosty sos a jakże przez nas lubiany,po co kupować gotowy w słoiku, jak zrobienie tego zajmuje zaledwie parę minut...

Składniki na Sos czosnkowo - ziołowy 
- 1 kubek jogurtu naturalnego ( najlepiej gęstego) 
- 2-3 ząbki czosnku ( z zależności jaki ostry sos lubimy)
- sól i pieprz do smaku
- ulubione zioła drobno pokrojone (bazylia, oregano, rozmaryn, zioła prowansalskie, koperek, pietruszka) lub przyprawa ziołowa do sałatek 

Przepis na Sos czosnkowo - ziołowy:
- jogurt naturalny przełożyć do miseczki 
- wycisnąć przez wyciskarkę czosnek
- dodać odrobinę soli i pieprzu do smaku
- dodać zioła 
- całość wymieszać, ewentualnie doprawić i mocno schłodzić 

0 komentarze:

Jajka zapiekane z szynką i serem

Weekend to czas, gdzie można poszaleć w kuchni, ale żeby mieć na to siły trzeba zjeść porządne śniadanie. Przepis na Jajka zapiekane z szynką i serem przeczytałam jakiś rok temu z gazecie kulinarnej (jednak nie pamiętam w jakiej). Pomocą do wykonania tego śniadanie jest foremka silikonowa, gdyż zapiekane jajko bardzo łatwo się wyjmuje, a także świetnie myje... Jajka najlepiej podawać ze ciepłą bagietką z masłem ziołowym lub czosnkowym...


Składniki na Jajka zapiekane z szynką i serem :
- 3 jajka
- 3 duże plasterki szynki
- duża garść startego sera żółtego
- sól, pieprz, papryka czerwona do smaku
- foremka silikonowa do babeczek lub muffinek

Przepis na Jajka zapiekane z szynką i serem:
- przygotować, foremkę silikonową
- do msc. na babeczkę włożyć plasterek szynki
- następnie wbić jajko, posolić i popieprzyć do smaku
- całość posypać startym serem żółtym
- oprószyć słodką papryką
- całość włożyć do nagrzanego piekarnika na 160-180 st. na ok, 15- 20 min (tak długo, żeby jajko było ścięte )

Podawać natychmiast z ciepłą bagietką, majonezem i ketchupem do smaku...Lub potraktować jako Śniadanie na Wynos, zapakować do pudełka i zajadać się w pracy...
Smacznego


2 komentarze:

Ciasteczka francuskie z owocami

Na dzisiejsze przyjęcie urodzinowe dla przyjaciół zrobiłam Ciasteczka francuskie z owocami. Tym razem wyszły z malinkami, bo akurat były jeszcze w ogrodzie  ale można dowolnie je udekorować. Zajmują tylko chwilkę czasu a jeszcze lepiej smakują niż wyglądają ;)


Składniki na Ciasteczka francuskie z owocami:            
- op. ciasta francuskiego
- 1 kubek śmietany kremówki do ubijania (30 lub 36%)
- 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 
- owoce do dekoracji - ja dałam maliny
- polewa czekoladowa

Przepis na Ciasteczka francuskie z owocami:
- ciasto francuskie rozłożyć i podzielić na 10-12 prostokątów ( w zależności jakie chcemy mieć ciasteczka)
- blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, prostokąty z ciasta francuskiego piec ok 15-20 min 2 temp. 180 st. ( w zależności od piekarnika, maja się lekko przyrumienić), wystudzić 
- w tym czasie śmietanę kremówkę wlać do wysokiego naczynia, dodać 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią, i ubić na sztywno, włożyć na 10-15 min do lodówki
- owoce umyć
- na wystudzone ciasteczka francuskie, nałożyć ubitą śmietanę, udekorować owocami, polać polewą czekoladową 

Zjadać od razu.;)
Smacznego. 

0 komentarze:

Szynka pieczona w winie

Dziś na obiad była Szynka pieczona w winie, bo przecież codziennie nie można jeść "chickena" ;) Długo zastanawiałam się jak ją przyrządzić, czy to gotowana, czy pieczona, w sosie czy bez... I wymyśliłam, był to co prawda eksperyment, ale jak się później okazało bardzo udany. Powstała szynka pieczona tak jak zawsze w "rękawie", ale z dodatkiem wina...Pycha... najlepiej podawać z puree z ziemniaków i brokułów http://dosismakolyki.blogspot.com/2012/10/puree-z-ziemniakow-i-brokuow.html oraz sałatką z kapusty pekińskiej i papryki http://dosismakolyki.blogspot.com/2012/10/saatka-z-kapusty-pekinskiej-i-papryki.html.

Składniki na szynkę pieczoną w winie:
- ok 1 kg szynki wieprzowej lub innego mięsa, które preferujecie
- moje  ulubione przyprawy: vegeta, pieprz, sól, oregano, czosnek (3 ząbki ), kostka cebulowa knorr, czerwona słodka papryka, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy
- oliwa z oliwek
- szklanka białego półwytrawnego wina
- rękaw do pieczenia 

Przepis na szynkę pieczoną w winie:

3 komentarze:

Puree z ziemniaków i brokułów

Kiedy zwykłe ugotowane ziemniaki nam się znudzą możemy zrobić ziemniaki pieczone, frytki lub dodać coś do nich co sprawi, że nie będą zwyczajnymi ziemniakami. Dziś postanowiłam dodać brokuły. Pyszne a jakie zdrowe ;)

Składniki na puree z ziemniaków i brokułów:
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 świeży brokuł
- sól do smaku
- kawałek masła

Przepis na puree z ziemniaków i brokułów:
- ziemniaki obrać 
- brokuły umyć i podzielić na mniejsze kawałki
- ziemniaki i brokuły wrzucić do garnka, zalać wodą, posolić do smaku- ugotować 
- całość odcedzić, dodać masło 
- całość ugnieść 
- podawać posypane zieloną cebulką 

Smacznego

1 komentarze:

Sałatka z kapusty pekińskiej i papryki

Kapusta pekińska dostępna jest przez cały rok w sklepach. Dlatego też często gości na naszych stołach, jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Ta dzisiejsza będzie z wykorzystaniem kolorowych papryk, ogórka kiszonego i kukurydzy. Prosta a jaka smaczna.

Składniki na sałatkę z kapusty pekińskiej i papryki:
- mała kapusta pekińska
- 3 małe papryki: zielona, czerwona, żółta
- 3 ogórki kiszone
- puszka kukurydzy
- sos do sałatek - wiosenny knorr

Przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej i papryki:
- kapustę pokroić w cienkie paseczki
- 3 rodzaje papryk oraz ogórki pokroić w drobną kostkę
- kukurydzę odcedzić z zalewy
- sos wymieszać z wodą i oliwą
- wymieszać wszystkie składniki w dużej misce, polać przygotowanym sosem

Smacznego.

0 komentarze:

Zdrowa Sałatka z Kurczakiem

Tym razem na Śniadanie na Wynos była zdrowa sałatka z kurczakiem. Wszystko można przygotować wieczorkiem, wstawić do lodówki w pojemniku a rano tylko zapakować do pracy i się zajadać... Pomocą w przygotowaniu tego dania był Pomysł na Soczystą Pierś Kurczaka w Ziołach Prowansalskich...


Składniki na Sałatkę z Kurczaka:
- 2 piersi z kurczaka
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 mały brokuł
- 2 pomidory
- 1 zielony ogórek
- 3 kromki chleba tostowego
- przyprawa do sałatek, sól i pieprz
- jogurt naturalny,
- 3 łyżki majonezu

Przepis na Sałatkę z Kurczaka:
- piersi z kurczaka oczyścić, patelnię rozgrzać bez tłuszczu, włożyć piersi zawinięte w papirus z przyprawami, smażyć ok 5-8 min z każdej strony
- kromki chleba tostowego pokroić na kostki, usmażyć na złoty kolor na patelni po kurczaku (zrobić grzanki)
- jajka ugotować na twardo, pokroić w ćwiartki
- pomidora pokroić w ćwiartki, ogórka z półplasterki
- brokuła podzielić i ugotować w osolonej wodzie
- z jogurtu, majonezu, soli, pieprzu i przyprawy do sałatek zrobić sos
- usmażoną pierś z kurczaka pokroić w paski
- sos wlać na dno pojemnika, dodać pokrojoną pierś z kurczaka, pokrojone pomidory, jajka, ogórki,
- dodać brokuły oraz posypać grzankami
- całość przykryć i włożyć do lodówki
- przed jedzeniem wymieszać aby sos połączył się z resztą składników

Smacznego.

1 komentarze:

Galaretka drobiowa

Każdy z Nas jest zabiegany, zapracowany, jak nie szkołą, pracą to sprawami osobistymi... Ale jeść coś trzeba, i to niekoniecznie zwykłe, tanie bułki z bufetu, hipermarketu czy stacji benzynowej ;) Dlatego żeby troszkę umilić ten czas w ciągu dnia rozpoczynam rozdział pt. "Śniadanie na wynos"... znajdą się przepisy, jak niewielkim kosztem i wysiłkiem, można przygotować śniadanie, które zabierzemy ze sobą zanim wyjdziemy z domu... Galaretka drobiowa to jedno z przekąsek, które uwielbiamy, a jednocześnie to sposób na wykorzystanie mięsa oraz bulionu, który został z niedzielnego obiadku...

Składniki na galaretki drobiowe (4 sztuki):
- 2 jajka
- pozostałe mięso z rosołu
- bulion drobiowy ok.1 litr
- 2 małe marchewki z rosołu
- małe opakowanie żelatyny spożywczej 

Przepis na galaretki drobiowe:
- jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół, potrzebujemy 4 połówki
- marchewkę pokroić w plasterki
- mięso z rosołu obrać i pokroić 
- bulion podgrzać, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać (nie gotować)
- do miseczek wsypać szczyptę pieprzu, ułożyć plasterki marchewki, połówki jajek oraz pokrojone mięso 
- wszystko zalać ciepłym bulionem 
- zostawić aż wystygnie i włożyć do lodówki najlepiej na noc

Podawać z octem i cebulką pokrojoną w kostkę. Smacznego...



0 komentarze: