Ciasto Wiewiórka

W któryś weekend potrzebowałam szybkie ciasto do sobotniej kawy. Nic nie przychodziło mi do głowy. Wówczas moja siostra z Irlandii wysłała mi bardzo szybki, prosty przepis na Ciasto Wiewiórka. Składniki, które do tego potrzebujemy są praktycznie w każdej kuchni...A więc zapraszam:

Składniki na Ciasto Wiewiórka:
- 3 winne jabłka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka orzechów, migdałów, pestek dyni (co akurat mamy dostępne

Przepis na Ciasto Wiewiórka:
- jabłka obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach
- jajka utrzeć z cukrem na gładko
- dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną
- delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników 
- do masy, cały czas mieszając, wlewamy olej
- dosypujemy orzechy, migdały, pestki dyni oraz starte lub pokrojone jabłka 
- masę wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 
- wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 st. i pieczemy ok. 30 - 40 min. 
- upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem

Chwila i gotowe. A jakie pyszne... polecam ;)






2 komentarze:

Muffinki kurczakowo - pieczarkowe

Zakup foremki silikonowej do muffinek był bardzo dobrym pomysłem. Powstają nie tylko babeczki, muffinki na słodko, ale też na wytrawnie ;)
Zapraszam na mój debiut - muffinki na wytrawnie...

Składniki na muffinki kurczakowo - pieczarkowe:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka 
- ok.20 pieczarek 
- cebula 
- garść startego sera żółtego 
- zielona pietruszka 
- przyprawa do kurczaka 
- kostka knorr czosnkowa lub ząbek czosnku 
- sól i pieprz do smaku
- oliwa lub olej

Przepis na muffinki kurczakowo - pieczarkowe:
- piersi z kurczaka, oczyścić i pokroić tak, żeby postały 4 kotlety
- cienko je rozbić 
- doprawić przyprawą do kurczaka, włożyć do lodówki, żeby smaki się przegryzły
- w tym czasie przygotować nadzienie do muffinek
- cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone drobno lub starte pieczarki, całość odparować 
- doprawić kostką czosnkową lub ząbkiem czosnku, solą i pieprzem do smaku
- całość wystudzić, dodać starty ser żółty i wymieszać 
- foremki do muffinek delikatnie wysmarować oliwą, 
- piersi z kurczaka włożyć do foremek, tak żeby brzegi wystawały na zewnątrz
- nałożyć farsz i przykryć wystającymi brzegami kurczaka
- zapiekać ok 30-40 min w temp. ok 200 st. 

Muffinki smakują jako samodzielna przekąska, a z sałatką ziemniaczaną (http://dosismakolyki.blogspot.com/2012/09/saatka-ziemniaczana.html) tworzy idealny pomysł na obiad...




Przepis dodaję do akcje:



1 komentarze:

Sałatka ziemniaczana

Ziemniaki, te zwyczajne z biegiem czasu się nudzą... Ale jako składnik w sałatce zawsze smakują inaczej, a możemy do niej dodać co tylko nam pasuje ;)

Składniki na sałatkę ziemniaczaną:
- 5-6 ugotowanych ziemniaków
- 3 ogórki kiszone
- 1 czerwona cebula
- pęczek cebulki dymki
- 2 jajka ugotowane na twardo
- śmietana lub jogurt naturalny
- sól i pieprz do smaku
- 2 pomidory do dekoracji

Przepis na sałatkę ziemniaczaną:
- ziemniaki i jajka ugotować
- ogórki, cebulę i dymki pokroić w średnią kostkę
- ziemniaki i jajka pokroić w większą kostkę
- połączyć wszystkie składniki razem
- dodać śmietanę lub jogurt naturalny
- doprawić solą i pieprzem
- udekorować ćwiartkami pomidora

Takie to proste a jakie smaczne ;)

0 komentarze:

Pasta z wędzonej makreli

Lubimy rybki, szczególnie te wędzone... smakują pysznie same, na kanapkę lub jako pasta. Tym razem będzie przepis na pastę z wędzonej makreli. Prosta, szybka i pysznie smakuje...

Składniki na pastę z wędzonej makreli:
- wędzona makrela
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 1 czerwona cebula
- pęczek cebulki dymki
- 2 średnie wielkości ogórki
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku

Przepis na pastę z wędzonej makreli:
- makrelę oczyścić z ości i rozdrobnić widelcem
- jajka, ogórki, cebulę, dymkę pokroić w drobną kostkę
- majonez i śmietanę połączyć, doprawić solą i pieprzem
- wszystkie składniki połączyć ze sobą
- przed podaniem schłodzić

Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem...
Smacznego


0 komentarze:

Sok z ogrodowych winogron.

W ostatni weekend przywiozłam z 5kg winogron ogrodowych. Dziś po pracy postanowiłam się za nie zabrać. I wyszedł pyszny soczek na jesienne wieczory...


Składniki na sok:
- 4-5 kg obranych z łodyg winogron
- ok 1 kg cukru
- 1,5 szklanki wody
- duży garnek

Przepis na sok:
- do garnka wlać wodę, dodać winogrona i 0,5 kg cukru
- gotować ok 1 godzinę, dodać resztę cukru
- gotować aż owoce się rozgotują ( tzn łącznie ok. 2 godz.)
- sok przetrzeć przez sito, zagotować, ewentualnie dosłodzić do smaku
- rozlać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i odstawić do góry dnem
- ostudzone wynieść w ciemne i  chłodne miejsce

Smacznego






1 komentarze:

Chałka z kruszonką

Mój ostatni, nowy zakup to książka "Chleb - domowy wypiek" i z niej własnie zaczerpnęłam przepis na chałkę. Choć oczywiście po swojemu go zmieniłam ;)

Składniki na chałkę:
- 5 szklanek mąki pszennej
- 1,5 - 2 op. drożdży instans (suszonych)
- 3 łyżki miękkiego masła
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- tłuszcz do wysmarowania blachy

Przepis na chałkę:
- z drożdży, cukru i 1/3 szklanki ciepłej wody przygotować rozczyn i odstawić na 10 min do wyrośnięcia
- dodać całe jajka, masło, sól i 2 szklanki mąki - dokładnie wyrobić
- stopniowo dodawać pozostałą mąkę
- wyrabiać na stolnicy przez ok. 10 min, podsypując mąką
- zostawić na ok. 20 min do wyrośnięcia
- po wyrośnięciu jeszcze raz wyrobić, podzielić na 6 równych części
- z każdej uformować wałeczek i spleść 2 warkocze
- chałki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i zostawić do wyrośnięcia na ok 30 min
- w tym czasie przygotować kruszonkę (50 g masła, 100 g mąki i 50 g cukru) - roztopić masło i ciepłe wlać do suchych składników, zagnieść
- chałki posypać kruszonką
- piec przez 35-45 min w temp. 200 st.



Najlepiej smakuje z powidłami śliwkowymi http://dosismakolyki.blogspot.com/2012/09/powida-sliwkowe.html lub masłem czekoladowo - orzechowym ;) w sam raz na jesienny podwieczorek
Smacznego.

0 komentarze:

Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe zawsze świetnie smakują w towarzystwie świeżej własnej roboty chałki lub buchty z kruszonką. Takie też postanowiłam zrobić w to lato. Dzięki temu że sa zamknięte za szkłem, będziemy mogli cieszyć się ich smakiem przez cały rok...


Składniki na powidła:
- 2 kg umytych, bez pestek śliwek
- 1 szklanka wody
- ok. 400 g cukru ( trzeba próbować bo to zależy jak słodkie są śliwki)
- garnek z grubym dnem


Przepis na powidła:
- do garnka z grubym dnem, włożyć umyte, wydrylowane śliwki
- podlać wodą
- dusić ok 2 godzin
- dodać cukier, wymieszać, smażyć jeszcze 1 godz., żeby woda odparowała
- wystudzić i zostawić do dnia następnego
- następnego dnia smażyć jeszcze 1 - 1,5 godz.
- gęste powidła przełożyć do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i postawić do góry dnem
- jak wystygną wynieść w chłodne ciemne miejsce

Najlepiej smakują z chałką lub buchtą.
Smacznego.







1 komentarze:

Jajka w majonezie

Takie zwyczajne, proste a jednak smakowite...Ze smakiem zagościły na niedzielnym śniadanku wraz z domowym chlebkiem i pomidorkami prosto z ogródka...

Składniki na jajka w majonezie:
- 5 łyżek majonezu
- kubeczek jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy
- sól i pieprz
- zielona cebulka
- 4 jajka

Przepis na jajka w majonezie:
- jajka ugotować na twardo
-wymieszać majonez, jogurt naturalny, musztardę
- doprawić solą i pieprzem do smaku
- ułożyć jajka na półmisku, polać przygotowanym sosem, posypać zieloną cebulką



Podawać z domowym chlebkiem z ulubionymi dodatkami.


Smacznego

0 komentarze:

Tarta z ciasta francuskiego z kurkami

Przychodzi weekend i jest trochę więcej czasu żeby posiedzieć w kuchni... tym razem na obiad była tarta z ciasta francuskiego z kurkami. Kiedyś myślałam że tarta jest tylko z kruchego ciasta ale wcale tak nie jest ;) Ja dodałam składniki, które akurat miałam w lodówce. Można dodać dowolne składniki do nadzienia. Przekonajcie się sami...

Składniki na tartę :
- jedno opakowanie ciastka francuskiego
- ok. 200 g lub więcej  świeżych kurek (zależy kto ile lubi)
- plasterki boczku lub szynki
- 2 podsuszane kabanosy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 3/4 kubka śmietany
- cebulka dymka
- pietruszka zielona
- sól i pieprz
- trochę startego sera żółtego

Przepis na tartę:
- na patelni zeszklić cebulę i czosnek
- dodać boczek pocięty na paseczki i kawałki kabanosów, przełożyć wszystko do miseczki
- na tej samej patelni poddusić kurki z odrobiną masła
- przygotować formę do tarty: wysmarować masłem, wyłożyć ciastem francuskim i nakłuć widelcem (dzięki temu ciasto za bardzo nie wyrośnie)
- na tartę wyłożyć nadzienie, dodać kurki, posypać całość pokrojoną cebulką dymką oraz posiekaną pietruszką
- jajka roztrzepać, dodać śmietanę oraz sól i pieprz do smaku, wymieszać
- rozlać na tartę
- całość posypać startym serem żółtym
- wstawić do piekarnika na ok 200 st. na 25-30 min. (masa jajeczna musi się zsiąść )



I Gotowe! Podawać z zieloną sałatą z rzodkiewką oprószona suszonymi ziołami, skropić odrobiną oliwy z oliwek.
Smacznego...








0 komentarze: